- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Senatul adoptă legea care prevede că alocația de stat este un drept stabilit din prima zi de viață a copilului
Senatul a aprobat o nouă lege privind alocația copiilor, potrivit căreia, cei mici au dreptul la alocația de stat începând cu prima zi de viață. Anterior, copiii primeau acest drept începând cu a doua lună de viață, însă inițiatorii își propun să vină în ajutorul proaspeților părinți. Iată cât este cuantumul alocației de stat pentru nou-născuți și în ce condiții se acordă aceasta copiilor de până la 18 ani, începând cu data de 1 martie 2023.
Citește și: Prognoza meteo pentru a doua jumătate a lunii martie: Se întoarce iarna în România?
Citește și: Model declarație deducere personală 2023
Cât este cuantumul alocației de stat pentru nou-născuți?
Inițiatorii proiectului susțin că legea a fost aprobată pentru a sprijini tinerii părinți în creșterea copilului lor, încă de la naștere.
„Dreptul la alocaţia de stat pentru copii se stabileşte începând cu prima zi de viaţă a copilului şi se acordă începând cu luna următoare celei în care s-a născut copilul, iar plata alocaţiei de stat pentru copii se face începând cu luna următoare depunerii cererii, dar nu mai târziu de 30 de zile de la data depunerii cererii. Calculul alocaţiei de stat pentru copii va include, dacă este cazul, şi perioada dintre ziua naşterii copilului şi ultima zi a lunii respective, în cazul în care cererea este înregistrată ulterior lunii în care s-a născut copilul”, arată proiectul de lege.
Cum se acordă alocația de stat pentru copii?
Copiii cu vârste de până la 18 ani, cetățeni români beneficiază de alocația de stat, iar în situația în care aceștia urmează cursurile învățământului liceal după vârsta majoratului, vor primi alocația până la finalul studiilor. Tinerii care sunt nevoiți să repete un an de școală trebuie să dovedească cu certificate medicale că au rămas repetenți din motive bine întemeiate, în caz contrar, nu vor mai primi alocație.
„Interesul superior al copilului şi protecţia copiilor, menţionată cu titlul de principiu constituţional, legitimează interpretarea conform căreia orice copil are dreptul la alocaţia de stat pentru copii de la naştere şi nu există niciun motiv fundamental pentru care copilul născut trebuie să aştepte luna ulterioară naşterii pentru a beneficia de acest drept constituţional. Singurul motiv pentru care acest lucru se întâmplă este formularea art .6, alin. 4 care indică acest mecanism ori statul nu poate justifica lentoarea sa birocratică în detrimentul dreptului constituţional al copiilor”, indică proiectul de lege.