Pe 8 noimbrie, an de an, se serbează Soborul Sfinților Mihail si Gavriil, cei care sunt consideraţi conducătorii cetelor de îngeri şi călăuzele sufletelor spre Rai. În continuare, vom afla povestea Sfinților Mihail și Gavril, semnificația numelui și alte detalii.
Gavril, în ebraică înseamnă „Dumnezeu este puterea mea” și este considerat a fi mesagerul veștilor bune. Potrivit Noului Testament, el le-a dat vestea sfinţilor părinţi Ioachim şi Ana despre naşterea Fecioarei Maria. De asemenea, vestea cea bună, naşterea Mântuitorului, a fost adusă Maicii Domnului tot de Arhanghelul Gavril. Este înfăţişat în icoane ca purtător al unui semn divin, un crin sau o trompetă.
Citeste si: Sfinții Mihail și Gavriil 2022. Ce se dă de pomană la sărbătoarea ”Moșilor de Arhangheli”
Arhanghelul Gavriil mai este și arhanghelul bucuriei.
Sfântul Arhanghel Mihail, socotit, cum e cu adevărat, îngerul dreptății sau al legii dumnezeiești, s-a arătat de foarte multe ori, în Vechiul Testament și în Noul Testament, fiind considerat conducătorul cetelor îngerești.
Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil au grijă și de cei care sunt în viață, fiind în permanentă păzitorii oamenilor, de când s-au născut, până în ultima lor zi.
Arhanghelul Mihail poartă cheile raiului, este un înfocat războinic împotriva diavolului și se mai spune că el este cel care dă drumul gerului să vină treptat pe pământ. Etnologul Ania Moldoveanu spune că arhanghelul Gavril a fost îngerul păzitor al Lui Iisus Hristos pe pământ. Tot el a fost cel care a fost mesagerul prim, prin intermediul căruia divinitatea transmite oamenilor prin grația sa inspirație, intuiție și harul clarviziunii, scrie Libertatea .