Close sidebar
Stiri

Sf. Petru şi Pavel 2022: Sărbătoare mare pentru români! Ce nu este bine să faci în această zi

Sf. Petru şi Pavel 

În fiecare an în data de 29 iunie sunt prăznuiți Sf. Petru şi Pavel.


In articol:

Se spune că Sfântul Petru guvernează peste ploaie şi căldură, posedă puterea de a arunca grindina peste pământ. Iată ce tradiții și superstiții sunt în tradiția populară în această zi. 

Citeste si: 29 iunie 2022. Sfinții Petru și Pavel. Mesaje și Urări

Sf. Petru şi Pavel 2022: Tradiții și superstiții

De ziua Moşilor de Vară, femeile împart oale cu apă, pentru ca cei morţi să aibă ce bea pe lumea cealaltă- tot în această zi oamenii au voie să lucreaze orice, dar să nu toarcă, căci se crede că astfel se întorc colacii de la morţi. În ziua Moşilor de Sânpetru, femeile dau de pomană şi vase cu vine, lapte şi mâncare gătită, vase care se împodobesc deseori cu flori şi cireşe. Cică nu e îngăduit nici unei femei să mănânce mere până în această zi, fiindcă altfel îi supăra pe morţi.

După sărbătoare însă, femeile tinere pot mânca mere, cele vârstnice fiind nevoite să mai aştepte până la Sfântul Ilie. În această zi se duc la biserica mere, zarzăre, coliva, colaci iar cine are – şi puţină miere în faguri.

Sf. Petru şi Pavel 2022
Sf. Petru şi Pavel 2022

Citeste si: Mesaje de Sf. Petru şi Pavel 2022: Cele mai frumoas urări, felicitări şi mesaje cu text

Până în această zi nu se scutură merii. Se crede că, dacă se respectă această datină, sunt ocrotite ogoarele de căderea grindinei.

Oamenii pistruiaţi trebuie să se spele pe faţă cu apă la miezul nopţii, când cântă cocoşul; tradiţia spune că respectând acest ritual, pistruii nu se mai înmulţesc.

Citeste si: Ce faci în weekend? Evenimente pentru weekend-ul 1- 3 iulie 2022 în București

Sf. Petru şi Pavel 2022
Sf. Petru şi Pavel 2022

Dacă tună şi fulgeră azi, nucile şi alunele vor fi viermănoase.


Sărbătoarea sfinţilor Petru şi Pavel se ţine timp de trei zile pentru ca agricultorii să fie protejaţi împotriva potoapelor şi pentru ca grânele lor să fie bogate. În lumea rurală, sărbătoarea este cunoscută sub numele de SÂNPETRU şi marchează vremea secerişului şi jumătatea verii agrare. Ziua de dinaintea sărbătorii este dedicată spiritelor cerului care, până în această zi, umblă libere prin lume şi îi pedepsesc pe cei care dorm pe afară. Un mod de protecţie împotriva acestor duhuri sunt usturoiul şi pelinul.

Fiind pus mai mare peste încăperile Raiului, SÂNPETRU împarte hrana animalelor sălbatice – şi mai ales lupilor, această zi fiind denumită şi “Sărbătoarea lupilor”, şi fierbe grindina pentru a o mărunţi prin topire şi a deveni mai puţin primejdioasă pentru oameni şi ogoare.