Sfântul Andrei 2022. Românii sărbătoresc în fiecare an, pe data de 30 noiembrie, Sfântul Andrei, care este și Ocrotitorul României. În anul 2022, această sărbătoare cade într-o zi de miercuri. Ziua de 30 noiembrie, atunci când are loc sărbătoarea Sf Andrei, este declarată zi liberă în România.
Citește și: Sfântul Andrei 2022. Mesaje frumoase pe care să le transmiți celor dragi
De asemenea, angajații din sectorul public vor beneficia de o mini-vacanță de 5 zile cu ocazia sărbătorii Sfântului Andrei și de 1 Decembrie 2022. Pentru că sărbătoarea Sfântului Andrei pică într-o zi de miercuri, iar 1 Decembrie pică joi, ambele fiind incluse pe lista liberelor legale în 2022, Guvernul a decis ca și 2 decembrie să fie zi liberă pentru a face punte între liberele legale și weekend.
Citește și: Când se pune grâul la încolţit de Sfântul Andrei?
Sărbătoarea Sfântului Andrei este una dintre cele mai importante zile din calendarul creștin- ortodox, motiv pentru care este o sărbătoare în care credincioși respectă multe tradiții. Numele Andrei provine din cuvântul grecesc Andreas, care înseamnă „viteaz”, „bărbătesc”. Numele de Andrei sau Andreea este unul des întâlnit în România, motiv pentru care o mulțime de oameni își sărbătoresc pe data de 30 noiembrie ziua onomastică.
- În ajunul sărbătorii de Sf. Andrei este momentul propice în care oamenii pot proteja gospodăria și animalele în față fiarelor de pădure. Pentru a reuși acest lucru tradiția spune că toate obiectele tăioase trebuie legate cu sfoară și puse bine, să nu poată fi găsite în ziua sărbătorii.
- În noaptea de Sfântul Andrei se ung porțile, clanțele, ușile, geamurile, dar și grajdurile animalelor cu usturoi pentru a alunga vârcolacii și strigoii.
- Fecioarele care vor să îți afle ursitul trebuie să își pună sub pernă busuioc sfințit. Astfel, bărbatul cu care se vor căsători le va apărea în vis. O altă tradiție spune că fetele care vor să își afle ursitul, trebuie să își pună sub pernă 41 de boabe de grâu.
- Tot de Sfântul Andrei, fetele fac un colac, iar în mijlocul lui pun un cățel de usturoi. Colacul se pune într-un loc călduros și se spune că dacă după o săptămână încolțește usturoiul, atunci fata va avea noroc, dacă nu se va întâmpla acest lucru, atunci va fi urmărită de ghinion.
- De Sfântul Andrei se respectă tradiția să se pună grâu la încolțit într-un vas cu apă sau în pământ. Se spune că dacă grâul va crește până la Anul Nou și este înalt și bogat, așa va fi și anul ce va veni pentru persoana care a sădit grâul. Un grâu frumos și înalt semnifică un an prosper și un viitor îmbelșugat, dar și sănătate și succese.