Close sidebar
Actualitate

Sfântul Andrei 2024: 3 metode prin care fetele nemăritate își pot afla ursitul

Tinerele nemăritate își pot visa ursitul de Sfântul Andrei  [Sursa foto: Facebook]

În noaptea de Sfântul Andrei, fetele nemăritate practică diverse obiceiuri pentru a-și afla ursitul. Iată care sunt acestea.


In articol:

Românii îl sărbătoresc în fiecare an pe Sfântul Apostol Andrei la data de 30 noiembrie, iar cu această ocazie au grijă să respecte anumite tradiții și obiceiuri pentru a avea parte de noroc și spor pe toate planurile. De asemenea, fetele nemăritate practică diverse ristualuri pentru a-și afla ursitul. Iată care sunt acestea.

Citește și: EXCLUSIV! Saveta Bogdan explică pe cine susține în turul II al alegerilor prezidențiale: ”În niciun caz nu votez Lasconi, nu are rost. Să fie ce-o fi”

Cum îți poți afla ursitul de Sfântul Andrei 2024?

De Sfântul Andrei, fetele nemăritate practică diverse ritualuri pentru a-și afla ursitul. Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri este acela de pregăti înainte de culcare o turtă din fâină, apă și multă sare.

Tinerele mănâncă această turtă, iar dacă se vor mărita anul viitor, în vis li se va arăta ursitul, care le aduce apă pentru a-și potoli setea. De asemenea, o altă tradiție foarte cunoscută este cea a busuiocului pus sub pernă. Se spune că fetele care pun câteva fire de busuioc sfințit sub pernă își vor visa, de asemenea, ursitul.

Ce trebuie să facă tinerele nemăritate pentru a-și visa ursitul?
Tinerele nemăritate apelează la diferite metode pentru a-și visa ursitul de Sf. Andrei [Sursa foto: Facebook]

Există și tradiții mai puțin cunoscute legate de aflarea ursitului. În unele zone, tinerele apelează la metoda aglinzilor. Acestea se dezbracă până la brâu și își despletesc părul, apoi se așează între patru oglinzi puse paralel, având lumânări în mâini. Ele se roagă la Sfântul Andrei pentru a avea noroc în dragoste și se spune că în oglinda din spate apar secvențe din viitor, în care se poate vedea și cel care va deveni alesul inimii lor.

O altă metodă prin care fetele nemăritate încearcă să-și afle ursitul este cea a paharului cu apă pus în cenușă.

În pahar se aruncă o verighetă sfințită la biserică în timpul cununiei și se spune că în mijlocul ei se va reflecta imaginea celui care le va deveni soț. Un alt obicei ce a fost transmis din generație în generație este cel cu lumânarea coborâtă în fântănă. Fetele cer ajutorul Sfântului Andrei pentru a vedea pe apa din fântănă chipul ursitului lor.

Citește și: Costi Ioniță și Connect-R, despre victoria lui Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale din România

Ce alte tradiții respectă românii de Sfântul Andrei?

Românii respectă mai multe tradiții și obiceiuri în ziua în care este prăznuit Sfântul Andrei pentru a avea parte de noroc și bunăstare. Aceștia pun grâu la încolțit și se spune că acesta arată ce le rezervă noul an. Dacă grâul este des și înalt, atunci persoana care l-a pus la încolțit va avea parte de noroc și prosperitate. Pe de altă parte, dacă grâul nu este prea bogat, anul care vine rezervă încercări și lipsuri materiale.

Ce alte tradiții respectă românii de Sfântul Andrei? 
Ce e bine să faci de Sf. Andrei? [Sursa foto: Facebook]

Gospodinele nu au voie să spele haine, să coasă, să măture sau să desfășoare alte treburi casnice, deoarece riscă să atragă necazurile asupra familiei. Pentru ca locuința să le fie ferită de spiritele rele, acestea obișnuiesc să ungă ferestrele și tocurile ușilor cu usturoi. De Sfântul Andrei, credincioșii au dezlegare la pește, astfel că cei care țin post pot consuma acest aliment alături de cei dragi. Românii nu au voie să se certe, să spună vorbe rele sau să bârfească. Acestă zi sfântă le oferă șansa să se roage pentru iertarea păcatelor și pentru a scăpa de diverse suferințe.