Românii îl sărbătoresc în fiecare an pe Sfântul Apostol Andrei la data de 30 noiembrie, iar cu această ocazie au grijă să respecte anumite tradiții și obiceiuri pentru a avea parte de noroc și spor pe toate planurile. De asemenea, fetele nemăritate practică diverse ristualuri pentru a-și afla ursitul. Iată care sunt acestea.
De Sfântul Andrei, fetele nemăritate practică diverse ritualuri pentru a-și afla ursitul. Unul dintre cele mai cunoscute obiceiuri este acela de pregăti înainte de culcare o turtă din fâină, apă și multă sare.
Există și tradiții mai puțin cunoscute legate de aflarea ursitului.
O altă metodă prin care fetele nemăritate încearcă să-și afle ursitul este cea a paharului cu apă pus în cenușă.
Românii respectă mai multe tradiții și obiceiuri în ziua în care este prăznuit Sfântul Andrei pentru a avea parte de noroc și bunăstare. Aceștia pun grâu la încolțit și se spune că acesta arată ce le rezervă noul an. Dacă grâul este des și înalt, atunci persoana care l-a pus la încolțit va avea parte de noroc și prosperitate. Pe de altă parte, dacă grâul nu este prea bogat, anul care vine rezervă încercări și lipsuri materiale.
Gospodinele nu au voie să spele haine, să coasă, să măture sau să desfășoare alte treburi casnice, deoarece riscă să atragă necazurile asupra familiei. Pentru ca locuința să le fie ferită de spiritele rele, acestea obișnuiesc să ungă ferestrele și tocurile ușilor cu usturoi. De Sfântul Andrei, credincioșii au dezlegare la pește, astfel că cei care țin post pot consuma acest aliment alături de cei dragi. Românii nu au voie să se certe, să spună vorbe rele sau să bârfească. Acestă zi sfântă le oferă șansa să se roage pentru iertarea păcatelor și pentru a scăpa de diverse suferințe.