Sfântul Andrei, numit și Apostolul românilor, este sărbătorit în fiecare an la data de 30 noiembrie. Această zi are o semnificație aparte pentru credncioși, astfel că ei participă la slujbele religioase, se roagă pentru iertarea păcatelor sau pentru a scăpa de necazuri și au grijă să respecte anumite tradiții, pentru a avea noroc, dar și pentru ca familia și locuința lor să fie ferite de suferințe și spirite malefice. Una dintre cele mai cunoscute tradiții de Sfântul Andrei este cea a grâului pus la încolțit. Iată ce trebuie să știi despre aceasta.
De Sfântul Andrei, românii obișnuiesc să pună grâu la încolțit. Credincioșii trebuie să știe că nu există o regulă clară în ceea ce privește cel mai bun moment în care poți pune grâul la încolțit.
Grâul se poate pune la încolțit în recipiente din plastic, în vase de sticlă cu deschidere mare, în farfurii adânci sau în ghivece.
Grâul este considerat în tradiția românească un simbol al belșugului și al prosperității. De asemenea, el este privit drept un simbol divin, deoarece reprezintă viața care biruiește moartea. Grâul este considerat și sursă a vieții, deoarece prin măcinarea lui se obține făina necesară la prepararea pâinii, aceasta fiind mâncarea de bază pentru români. Se spune că grâul de Sfântul Andrei arată cum îi va merge persoanei care l-a pus la încolțit în noul an. Dacă grâul este înalt și bogat, atunci anul va fi plin de noroc și câștiguri. Dacă grâul este rar, atunci anul nou va aduce lipsuri și ghinion.
Sfântul Andrei a fost unul dintre cei 12 apostoli ai lui Hristos, iar acum este sărbătorit de credincioși în fiecare an la data de 30 noiembrie. Acesta s-a născut într-o familie de pescari, în Betsaida Galileia, localitate situată pe țărmul Lacului Ghenizaret, în nordul Țării Sfinte. Alături de fratele său, el a fost mai întâi ucenicul Sfântului Ioan Botezătorul, iar o lungă perioadă a ascultat predicile lui în pustiul Iordanului. Potrivit crestinortodox.ro, Sfântul Andrei a fost martor la botezul Domnului, dar și la convorbirile pe care acesta le-a avut cu Sfântul Ioan, convingându-se astfel că El era Mesia cel prezis de prooroci. Cu toate acestea, chemarea sa la apostolie a avut loc mai târziu.
Sfântul Andrei a fost prezent la înmulțirea pâinilor, dincolo de Marea Galileii, el fiind cel care i-a spus lui Iisus că un tânăr din mulțime are doar cinci pâini și doi pești. De asemenea, apostolul este menționat și după învierea lui Lazăr, când i-a spus Mântuitorului că este căutat de elini, veniți la Ierusalim cu prilejul Paștelui Iudaic. După ce a înviat Hristos și s-a arătat ucenicilor săi, Sfântul Andrei a plecat să propovăduie Evanghelia în ținuturile dintre Dunăre și Marea Neagră. În cele din urmă el a fost răstignit cu capul în jos, pe o cruce în formă de X, în orașul Patras.