Sfântul Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir este prăznuit în fiecare an la data de 26 octombrie, marcând una dintre cele mai importante sărbători ale toamnei. Cu această ocazie, credincioșii au grijă să respecte anumite tradiții și obiceiuri pentru a fi feriți de boli și primejdii, precum și pentru liniștea și prosperitatea casei. Mai mult chiar, aceștia țin cont și de interdicțiile pe care le au de această mare sărbătoare, pentru a nu atrage necazurile în viața lor. Iată ce nu e bine să faci în această zi.
Citește și: Cum a ajuns, de fapt, Delia Budeanu, crainică de televiziune
După Sfânta Parascheva, românii vor prăznui o altă sărbătoare importantă a toamnei, mai exact Sfântul Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir. Conform tradiției, data de 26 octombrie marchează începutul iernii, astfel că românii se pot aștepta la temperaturi din ce în ce mai scăzute în următoarea perioadă.
În noaptea de 25 spre 26 octombrie se aprinde focul lui Sumedru. Aceasta este una dintre cele mai vechi tradiții românești, de care se ține cont la sat, în anumite zone ale țării. Credincioșii aprind focuri și se adună în jurul acestora. Se spune că cei care sar peste foc vor fi sănătoși tot anul sau se vor căsători în curând.
În unele zone se aprinde o roată de paie, care este lăsată să se rostogolească la vale. Se spune că astfel se oferă alinare și căldură celor care nu mai sunt printre noi, iar casa va fi ferită de boli și necazuri.
De Sfântul Dumitru, oamenii merg la biserică și se roagă pentru a depăși diverse necazuri. Gospodinele pregătesc pomeni pentru sufletele celor decedați, cu grâu fiert, unt, lapte sau brânză. O veche superstiție spune că varza se pune la murat după Sfântul Dumitru pentru ca aceasta să reziste toată iarna.
De Sfântul Dumitru, românii au și o serie de interdicții. Aceștia nu au voie să folosească pieptănul, deoarece se spune că acesta va atrage necazuri și primejdii. În Bucovina se spune că nu este bine să fie semănat usturoiul după data de 26 octombrie pentru că acesta aduce pagubă în anul următor.
Fiind o sărbătoare mare, trecută în calendarul ortodox cu cruce roșie, de Sfântul Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir nu se lucrează. Credincioșii trebuie să amâne treburile în gospodărie dacă nu vor să aibă parte de necazuri până la finalul anului. Gospodinele nu au voie să spele, să coasă sau să facă alte treburi casnice. De asemenea, credincioșii nu au voie să se certe sau să își vorbească de rău apropiații.