- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Sfântul Ștefan, considerat primul model de jertfă creștină, este prăznuit în fiecare an la data de 27 decembrie, în a treia zi după Nașterea Domnului. Acesta s-a numărat printre cei 7 bărbați „plini de Duh Sfânt și înțelepciune”, care au propovăduit credința în Dumnezeu într-o vreme în care numărul creștinilor era în creștere. El a fost ucis cu pietre, însă acum se numără printre cei mai iubiți sfinți din calendarul ortodox. Mai mult chiar, sute de mii de oameni îi poartă numele, iar în acestă zi sărbătoresc alături de cei dragi. Iată ce e bine să faci de Sfântul Ștefan pentru a avea parte de noroc și liniște sufletească, dar și pentru a fi ferit de necazuri.
Citește și: Actorul Hudson Meek, cunoscut din filmul „Baby Driver”, a murit la doar 16 ani în urma unui grav accident
Ce e bine să faci de Sfântul Ștefan?
Sfântul Ștefan este considerat ocrotitorul celor care suferă de boli grave, dar și al celor care au fost nedreptățiți. În ziua în care este prăznuit, este bine să avem în casă icoana acestuia pentru ca sfântul să vină în ajutorul celor care se confruntă de mult timp cu diverse probleme de sănătate, dar și pentru ca familia să aibă parte de liniște.
Pe data de 27 decembrie sunt încurajate faptele bune și împăcările. Este bine să oferim pachete cu mâncare, haine sau alte lucruri necesare familiilor nevoiașe. În plus, în această zi se dă de pomană pentru cei care au murit în condiții dramatice. Cei care s-au certat cu apropiații, este bine să fie mai buni și să se împace cu aceștia pentru a încheia anul cu înțelegere, bunătate și armonie.
În Munteania, gospodinele obișnuiesc să pregătească niște turte cu miere și nucă dintr-un aluat asemănător celui pentru cozonac, numite „Pâinicile lui Ștefan”. Acestea se duc la biserică pentru a fi sfințite, iar apoi este bine să fie împărțite copiilor sărmani sau tinerilor care poartă numele sfântului.
Citește și: Mesajul cutremurător al pilotului înainte ca avionul prăbușit în Kazahstan să dispară de pe radar
Ce nu ai voie să faci sub nicio formă pe data de 27 decembrie 2024?
Sărbătoarea Sfântului Ștefan este trecută în calendarul ortodox cu cruce roșie roșie, astfel că românii au și o serie de interdicții de care trebuie să țină cont. Aceștia nu au voie sub nicio formă să muncească. Data de 27 decembrie trebuie să fie dedicată celor dragi și rugăciunii. Gospodinele nu trebuie să spele haine, să coasă, să calce sau să facă alte treburi prin casă.