• Aiud 95.2
  • Alba-Iulia 99.7
  • Bacău 88.8
  • Bârlad 104.9
  • Bistrița 97.3
  • Botoșani 91.1
  • Brașov 91.9
  • București 88.0
  • Buzău 96.7
  • Câmpeni 96.2
  • Câmpina 88.6
  • Cluj-Napoca 101.5
  • Constanța 96.9
  • Craiova 92.0
  • Focșani 95.3
  • Piatra Neamț 102.3
  • Ploiești 88.3
  • Râșnov 104.5
  • Sibiu 88.4
  • Sinaia 103.6
  • Tg. Mureș 106.4
  • Timișoara 93.9
  • Tulcea 91.4
Stiri

Sfaturi pentru șoferi când conduc pe ninsoare: Greșeala pe care trebuie să o evite pentru a nu derapa

Sfaturi pentru șoferi când conduc pe ninsoare: Greșeala pe care trebuie să o evite pentru a nu derapa
Cum conduci în siguranță pe un drum acoperit de zăpadă? Iată sfaturile care te vor ajuta atunci când pleci la drum în sezonul rece.

Condusul pe timp de iarnă poate fi o provocare chiar și pentru șoferii mai experimentați, mai ales dacă aceștia nu își iau toate măsurile necesare pentru a conduce în siguranță. Atunci când drumul este acoperit cu zăpadă, șoferii trebuie să evite să facă manevre bruște, dar și să adapteze viteza în funcție de condițiile de drum, în caz contrar pot derapa sau pot produce alte accidente, care îi pot implica și pe alți șoferi. Iată sfaturile de care trebuie să ții cont atunci când pleci la drum în sezonul rece, precum și greșeala pe care trebuie să o eviți pentru siguranța ta și a celorlați participanți la trafic. 

Citește și: Cât costă vigneta în Austria în sezonul de iarnă 2023-2024?

Cum conduci în siguranță pe un drum acoperit de zăpadă?
Iată sfaturile care te vor ajuta când pleci la drum pe timp de iarnă[Sursa foto: freepik]

Sfaturile care te vor ajuta să conduci în siguranță pe timp de iarnă

Iată care sunt sfaturile de care trebuie să țină cont toți șoferii atunci când se deplasează pe un drum alunecos în timpul iernii: 

Asigură-te că mașina este pregătită pentru iarnă

Înainte de a pleca la drum pe timp de iarnă este important să te asiguri că mașina este pregătită pentru condițiile meteo din acest anotimp. Așadar, este important să verifici bateria de acumulatori, sistemul de climatizare, ștergătoarele pentru parbriz, precum și celelalte sisteme importante ale mașinii. De asemenea, ai grijă să iei cu tine o găleată plină cu nisip și sare, precum și o lopată, deoarece te vor ajuta în cazul în care vei rămâne blocat în zăpadă.

Montează anvelopele de iarnă

Chiar dacă nu există o dată exactă în ceea ce privește schimbarea cauciucurilor de iarnă, șoferii din România sunt obligați să își monteze anvelopele înainte ca temperaturile din termometre să scadă sub 10 grade, timp de trei zile consecutive. Conducătorii auto pot opta fie pentru achiziționarea unor anvelope de iarnă, pe care le vor schimba odată cu venirea verii, fie pot alege anvelope all-season, care pot fi folosite pe tot parcursul anului.

Prin montarea cauciucurilor de iarnă, mașina va avea o aderență mai bună și se va manevra mai ușor când drumul este alunecos sau acoperit de zăpadă. 

Fii atent la vehiculele din fața ta

Chair dacă ești un șofer cu experiență, trebuie să ții cont de faptul că nu toți participanții la trafic au aceleași abilități, așa că trebuie să fii foarte atent la mișcările lor. Ai grijă să păstrezi întotdeauna o distanță considerabilă față de vehicului din fața ta, astfel încât să poți opri mașina ta la timp în cazul în care cel din față va derapa.

De regulă, distanța recomandată în timpul iernii este dublă față de cea pe care trebuie să o păstrezi în condiții normale.

Citește și: Reguli noi privind obținerea permisului auto din 2024: Proba teoretică trebuie susținută la locul de domiciliu sau reședință a solicitantului

Adaptează viteza la condițiile de drum

Atunci când te deplasezi pe un drum acoperit de polei sau zăpadă trebuie să fii foarte atent la viteză, astfel încât mașina să nu derapeze sau să se producă alte accidente. Așadar, cel mai bine ar fi să reduci viteza suficient de mult pentru a controla cu ușurință mașina, mai ales în cazul virajelor. Pentru a evita deraparea în viraj, ai grijă să nu bruschezi volanul și să adaptezi corespunzător viteza. 

Folosește frâna de motor

Șoferilor le este recomandat să folosească frâna de motor în timpul iernii. Atunci când drumul este alunecos, aderența anvelopelor cu suprafața de rulare este redusă, iar o frânare bruscă poate provoca deraparea mașinii sau producerea unui accident rutier. Dacă mașina derapează nu frâna sub nicio formă, ci folosește frâna de motor pentru a recupera tracțiunea. 

Ai grijă să nu faci mișcări bruște

Condusul pe timp de iarnă necesită foarte multă atenție din partea șoferilor, astfel că aceștia trebuie să evite să facă mișcări bruște. Atunci când pleacă de pe loc cel mai bine este să utilizeze treapta a doua a cutiei de viteze pentru a elimina riscul de derapare. De asemenea, în timpul deplasări, șoferii trebuie să accelereze progresiv și să nu frâneze brusc, deoare riscă să piardă controlul mașinii. 

Ține ambele mâini pe volan

Deși această regulă se aplică pe tot parcursul anului, șoferii trebuie să fie mult mai atenți în timpul iernii. Aceștia trebuie să își țină ambele mâini pe volan pentru un control mai bun asupra mașinii în cazul deplasării pe un drum alunecos. Conducătorii auto trebuie să evite să își verifice telefonul sau să facă alte lucruri, deoarece chiar și un moment de neatenție le poate pune viața în pericol. 

Citește și: Cum se plătește parcarea cu noua versiune a aplicației Parking București?

Ce să faci pentru ca mașina să nu derapeze când conduci pe timp de iarnă?
Reguli simple pentru șoferii care se deplasează pe drumuri acoperite de zăpadă[Sursa foto: freepik]

Ce să faci pentru ca mașina să nu derapeze când conduci iarna? 

Iarna vine cu provocări pentru șoferi, mai ales că riscul ca mașina să derapeze este foarte mare din cauza stratului de zăpadă sau polei. Fie că sunt mai experimentați sau începători, șoferii trebuie să țină cont de reguli simple pentru a evita deraparea sau alte accidente. În cazul în care mașina derapează, cei mai mulți sunt tentați să vireze în direcția inversă derapării, însă acest lucru este complet greșit, deoarece duce la o amplificare a acesteia. Pentru a evita o astfel de problemă, conducătorii auto trebuie să elibereze pedala de frână sau de accelerație, să vireze ușor în direcția derapării pentru a o diminua, iar odată ce mașina este stabilizată, șoferi pot accelera din nou.