- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Sfinţii Ioachim şi Ana, sărbătoriți pe 9 septembrie: Tradiții și obiceiuri pentru această zi
Prima lună de toamnă a venit cu sărbători importante pentru români. După Nașterea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mică, ei îi prăznuiesc pe Sfinții și Drepții Părinți Ioachim și Ana, pe data de 9 septembrie. Această sărbătoare este trecută cu cruce neagră în calendarul ortodox. Ioachim și Ana au fost părinții Fecioarei Maria și s-au căsătorit la o vârstă fragedă. La fiecare sărbătoare, ei dădeau din averea lor săracilor și au dus o viață bineplăcută lui Dumnezeu. Aceștia s-au rugat mult timp să aibă un copil și deși ajunseseră la o vârstă înaintată, rugile le-au fost ascultate și au devenit părinții Fecioarei Maria. Ei au făgăduit că dacă vor avea un copil, îl vor închina Domnului, astfel că au dus-o pe Maria la templu la doar 3 ani. În această zi sfântă, românii au grijă să respecte anumite tradiții și obiceiuri pentru a avea noroc și pentru a fi feriți de rele. Iată care sunt acestea.
Citește și: Mâine, 9 septembrie 2024, este prima zi de școală! Noile sancțiuni care se aplică în anul școlar 2024-2025
Tradiții și obiceiuri de Sfinţii Ioachim şi Ana
Românii au grijă să respecte anumite tradiții și obiceiuri pe data de 9 septembrie, când sunt prăznuiți Sfinții și Drepții Părinți Ioachim și Ana. Ei obișnuiesc să dea de pomană în această zi sfântă pentru sufletele celor care nu mai sunt printre noi.
De Sfinții Ioachim și Ana nu se lucrează nici în gospodărie și nici la câmp. Tot în această zi, se spune că nu este bine să dai cu împrumut sau să împrumuți lucruri de la alte persoane. Nu este bine să te cerți cu apropiații, deoarece se crede că supărările acestora se vor întoarce împotriva ta și vei fi nefericit tot restul anului.
Tradiția spune că este bine să faci cadouri copiilor pe 9 septembrie, mai ales celor care provin dintr-o familie amărâtă.O veche superstiție spune că nu este bine să te culci devreme în această zi, deoarece vei fi considerat leneș, iar Domnului nu îi plac astfel de oameni. Femeile nu au voie să spele haine de mână, deoarece se spune că în acest fel o vor supăra pe Sfânta Ana. Cei care se roagă de Sfinții Ioachim și Ana vor scăpa de neînțelegerile din familie, problemele de infertilitate, dar și de alte necazuri.
Cea mai puternică rugăciune care se citește de Sfinții Ioachim și Ana
„Într-un moment de durere, Sfantă Ana, mama Sfintei Fecioare Maria, eu vin acum la tine cu speranţa că mă vei ajuta şi cu inima plină de veneraţie.
Plini de încredere şi de veneraţie pentru minunatele haruri pe care le-ai primit, te rog, o milostivă Sfântă Ana, să binevoieşti a mă primi în grupul celor pe care-i ocroteşti în mod deosebit. Ia-mă sub puternica ta pază şi dobândeşte-mi de la Dumnezeu harul să pot avea o căsnicie fericită, până la adânci bătrâneţe, să am copii şi să mă aperi de necazul nerodirii.
Ajută-mă să mă bucur de acele virtuţi cu care tu ai fost înzestrată din plin. Ajută-mă să-mi recunosc greşelile, să le plâng cu amar, să am o iubire înflăcărată faţă de Iisus şi de Maria şi să pot fi de folos semenilor necăjiţi din preajma mea. Vreau să pot dărui şi eu săracilor aşa cum ai făcut tu şi blândul Ioachim, soţul tău. Fereşte-mă în viaţă Prea Sfântă Ana de orice primejdie trupească şi sufletească şi să fii lângă mine în clipele de boală, de necaz şi de primejdie, până la sfârşitul vieţii mele.
Cu ajutorul tău vreau să ajung la cer, unde s-o pot lăuda împreună cu tine, pe Fecioara Maria, fiica ta. Amin!"