Simularea examenului național de Bacalaureat a început ieri, 24 martie 2025, cu proba scrisă la Limba Română, de la care au lipsit aproape 22 000 de elevi din toată țara. Examenele continuă azi, cu proba obligatorie a profilului, mai exact matematică pentru elevii de la real, pedagogic și tehnologic și istorie, pentru elevii de la profilul uman. Circa 123.000 de candidați sunt așteptați în cele 1.318 centre de examen. Iată ce reguli trebuie să respecte aceștia, dar și când vor afla rezultatele.
Citește și: Ce este și cum funcționează butonul roșu în școlile și universitățile din România
Elevii de clasa a 12-a susțin azi proba la Matematică sau Istorie, în funcție de profilul urmat la liceu. Aceștia au intrat în sălile de examen până la cel târziu ora 08:30 pentru a primi indicațiile profesorilor asistenți cu privire la desfășurarea probei.
Subiectele vor fi distribuite elevilor, așezați în bănci în ordine alfabetică, la ora 09:00. Ulterior, ei vor avea la dispoziție 3 ore, indiferent de materia aleasă, pentru rezolvarea exercițiilor. Candidații nu vor putea părăsi sala de examen decât după prima oră și jumătate, după predarea lucrării și a subiectelor.
”Subiectele sunt elaborate pe baza conţinuturilor/competenţelor asociate acestora, conform programelor pentru simulare aprobate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării. Subiectele şi baremele se publică în fiecare zi de examen, la ora 15:00, pe pagina web dedicată. Evaluarea lucrărilor se va realiza digitalizat prin intermediul platformei utilizate de Ministerul Educaţiei şi Cercetării”, a transmis Ministerul Educaţiei, potrivit news.ro.
Pentru rezolvarea subiectelor, elevii de clasa a 12-a trebuie să folosească pix sau stilou cu pastă sau cerneală albastră. În cazul probei la matematică, ei au voie să folosească creion, riglă sau raportor transparent pentru desene, potrivit edupedu.ro. În cazul probei la Istorie, candidații pot face semne cu creionul pe ciornă sau pe subiect, nu și pe lucrarea pe care o predau spre corectare. „Candidații care doresc să corecteze o greșeală taie fiecare rând din pasajul greșit cu o linie orizontală”, prevede metodologia de organizare a examenului de Bacalaureat din 2010, pe care se bazează desfășurarea BAC 2025 și a simulării.
Mâine, 26 martie 2025, se va organiza proba la alegere a profilului, astfel că elevii vor putea susține examene la Fizică, Chimie, Biologie, Informatică, Geografie, Logică, argumentare şi comunicare, Psihologie, Economie, Sociologie şi Filosofie. Joi, 27 martie, va avea loc proba scrisă la Limba și literatura Maternă.
Citește și: Alina Sorescu, dezvăluiri despre co-parentingul cu Alexandru Ciucu: „Sunt îngrijorată pentru viitor…”
Rezultatele vor fi comunicate individual elevilor pe data de 8 aprilie 2025 şi vor fi analizate la nivelul fiecărei unităţi de învăţământ liceal prin discuţii cu aceștia, şedinţe cu părinţii, precum şi în cadrul consiliilor profesorale. ”Obiectivul urmărit: adoptarea celor mai potrivite măsuri pentru îmbunătăţirea performanţelor şcolare în perspectiva examenului din sesiunile iunie şi iulie- august 2025”, a mai transmis Ministerul Educaţiei. Notele obținute nu se trec în catalog, cu excepţia cazurilor în care există solicitări scrise în acest sens.
În 2025, evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română și limba maternă, a competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională și a celor digitale a avut loc în perioada 27 ianuarie- 7 februarie. Probele scrise urmează să aibă loc începând cu data de 10 iunie. Iată calendarul desfășurării acestora:
Calendarul examenului național de Bacalaureat – Sesiunea august 2025: