Vara anului 2024 a fost una dintre cele mai călduroase din ultimii ani, cu temperaturi record ce au șocat populația. Valorile termice neobișnuit de ridicate s-au păstrat și în prima lună de toamnă. Din octombrie, totuși, acestea au început să scadă, ajungând aproape de valoarea normală, iar în aceeași perioadă zilele cu cer senin au alternat cu cele în care a plouat. Având în vedere că mai sunt doar câteva săptămâni până va începe oficial sezonul rece, românii sunt curioși să afle ce îi așteaptă în iarna 2024-2025. Veștile actuale nu sunt prea bune, deoarece ninsorile apărute în alte țări și slăbirea vortexului polar influențează vremea din țara noastră în următoarele luni. Iată ce anunță experții.
Conform uneor studii recente, acoperirea extinsă de zăpadă din emisfera nordică poate influența vremea din Europa, în lunile de iarnă. Vortexul polar reprezintă un ciclon de aer rece care se formează deasupra Polului Nord și joacă un rol important în circulația aerului.
„Un vortex polar puternic înseamnă o circulație polară stabilă, care menține aerul rece în regiunile arctice. Un vortex polar slab poate duce la pătrunderea aerului rece în regiunile temperate, cum ar fi Statele Unite și Europa”, arată experții din domeniu, potrivit infofinanciar.ro.
Atunci când vortexul are mai multă putere aerul rece se păstrează în zonele polare, protejând astfel regiunile temperate. Pe de altă parte, atunci când acesta slăbește în intensitate, aerul rece se deplasează spre sud, aducând ierni grele. „În anii cu o acoperire mai mare de zăpadă în octombrie, vortexul polar a fost mai slab, ceea ce a dus la ierni mai reci în regiunile temperate”, au mai anunțat experții.
Experții anunță că pe parcursul lunii octombrie s-a acumulat multă zăpadă în Siberia, iar acest lucru va avea un impact semnificativ asupra vortexului polar. Potrivit estimărilor actuale, vortexul va fi slăbit pe perioada iernii 2024-2025, astfel că aerul rece va coborî la altitudini mai joase, inclusiv în România. Așadar, sezonul rece va fi marcat de ninsori abundente și temperaturi destul de scăzute.
Mai mult chiar, o încălzirea bruscă a stratosferei ar putea duce la un colaps ar vortexului. Această situație are genera furtuni de zăpadă și valori termice extrem de scăzute. Deși meteorologii spuneau că vremea va fi bună și vor fi puține zile în care va ninge în țara noastră, se pare că românii ar putea avea parte de o surpriză în funcție de cum evoluează acoperirea de zăpadă luna aceasta și ce se întâmplă cu vortexul polar.