Ori poate că vrei să obții roade mult mai devreme decât în mod normal, fie pentru consumul propriu, ori poate să îți construiești o mică afacere din asta. Cert este că există o singură concluzie care rezultă de aici, și anume că vrei să te bucuri de legume și verdețuri proaspete mereu, nu doar în sezon. Sună bine, nu? Și, din fericire, există și o soluție ca visul tău să devină o frumoasă realitate, și ne referim aici la construirea unui solar sau sere.
Solarul este totuna cu sera?
Încă de la început, vrem să subliniem că este vorba despre două anexe diferite. Nu trebuie să îți faci mustrări de conștiință dacă nu ai știut asta, pentru că sunt destul de mulți cei în situația da.
Solarul, mai ușor de demontat
Există și alte diferențe dintre cele două, și aici avem în vedere scopul pentru care sunt construite, perioada de timp pentru care se intenționează folosirea spațiului respectiv și funcționalitate.
Solarul este preferatul multor cultivatori de legume deoarece are avantajul că nu este nevoie să obții pentru el autorizație de construcție, și
în plus, se montează/demontează ușor, ceea ce înseamnă că dacă anul viitor nu mai vrem să cultivi legume și verdețuri, pur și simplu nu mai amenajezi nimic.
Construirea unei sere nu este chiar atât de simplă, mai ales că are nevoie de o fundație. Ce-i drept, amplasarea lor nu trebuie făcută neapărat undeva la soare, pentru că sunt prevăzute cu un sistem de încălzire încorporat, ceea ce înseamnă că plantele cultivate aici au toate condițiile pentru a se dezvolta așa cum trebuie.
Pentru a rezuma în doar câteva cucinte, solarul poate fi văzut ca o variantă simplă și rapidă de a obține mai mult spațiu pentru creșterea legumelor – pe termen scurt, în timp ce sera este apreciată de către fermierii cu experiență ca fiind de fapt o investiție profitabilă de pe urma căreia vei putea chiar obține profituri frumoase pe termen lung.
Detalii de care să ții cont
Acum, că ai învățat exact care sunt diferențele dintre cele două, rămâne ca tu să decizi care dintre ele se potrivește cel mai bine cu ceea ce ai tu de gând și să optezi pentru aceea. Totuși, indiferent dacă alegi o sera ori poate un solar, trebuie să ții cont de anumite detalii.
Suprafața pe care urmează să fie amplasate
Un detaliu foarte important, mai ales în condițiile în care poate spațiul pe care îl ai la dispoziție nu este unul foarte generos, ori poate nici condițiile din jur nu sunt chiar cele mai favorabile. Prin urmare, înainte de a începe să construiești, gândește-te bine la ce dorești să cultivi acolo și cam cât spațiu îi poți aloca. După cum spuneam ceva mai sus, solarul ar trebui amplasat unde razele soarelui ajung din plin.
Sursă de apă
Plantele tale au nevoie și de apă, așa că trebuie să te gândești și la asta. Alegerea unui sistem de irigare prin picurare este cea mai bună alegere, și vei ajunge destul de rapid la concluzia că a fost o decizie bună instalarea lui.
Sistem de ventilație
Încă din faza în care se construiește trebuie să ai în vedere așa ceva, și vei recurge fie la geamuri, plase, sau chiar utilizarea unui ventilator. Discută și cu alți specialiști care ar fi cea mai bună soluție în cazul tău, pentru că în caz contrar… riști ca munca ta să fie cam degeaba. În orice caz, fără sistem de ventilație nu se poate construi niciun solar, și nicio seră.
Folosește semințe de calitate
Dacă te-ai preocupat ca materialele folosite la construirea solarului sau serei, după caz, să fie unele de calitate, nu este timpul să renunți la ea tocmai acum, când vine vorba despre plantat. De aceea, recomandarea noastră este ca și acum să alegi semințe de calitate, care să se dezvolte armonios în seră sau solar. Nu ezita să ceri și sfatul celor care au mai multă experiență decât tine, dacă simți că ești depășit de situație. Apoi, încă un amănunt: este nevoie de multă muncă, aproape că nu mai putem vorbi despre timp liber, dar la final, satisfacțiile vor fi și ele pe măsură. Și, până la urmă, important este să îți atingi scopul, nu?