Close sidebar
Stiri

Solstițiul de vară 2024: Cea mai lungă zi din an și începutul verii astronomice

Când are loc solstițiul de vară 2024 [Sursa foto: PixaBay]

Solstițiul de vară marchează începutul verii astronomice. Joi, 20 iunie 2024 va fi cea mai lungă zi din an.


In articol:

Anul acesta, solstițiul de vară are loc joi, la ora 23:51, marcând începutul verii astronomice. Ziua de 20 iunie va fi cea mai lungă din an, având o durată de 15 ore și 32 de minute, în timp ce noaptea va avea doar 8 ore și 28 de minute.

Solstițiul de vară 2024

Potrivit informațiilor de pe site-ul Observatorului Astronomic "Vasile Urseanu", în jurul datei de 21 iunie, longitudinea astronomică a Soarelui este de 90°, moment care marchează solstițiul de vară și începutul verii astronomice. Pământul efectuează o mișcare anuală de revoluție în jurul Soarelui și o mișcare diurnă de rotație în jurul axei polilor tereștri. Axa polilor menține, în prima aproximare, o poziție fixă în spațiu, fiind înclinată pe planul orbitei Pământului, cunoscut sub denumirea de planul eclipticii, cu 66° 33'.

Datorită acestei înclinații, cele două emisfere ale Pământului sunt iluminate inegal de Soare de-a lungul unui an, generând inegalitatea zilelor și a nopților la latitudinile medii, precum și succesiunea anotimpurilor. Pentru un observator de pe Pământ, acest fenomen se manifestă prin mișcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească de-a lungul eclipticii, cu aproximativ 1° pe zi. Planul eclipticii este înclinat față de cel al ecuatorului ceresc cu 23° 27'. La momentul solstițiului de vară, Soarele se află la 23° 27' distanță unghiulară nord față de ecuatorul ceresc, descriind o mișcare diurnă pe un cerc paralel cu ecuatorul, numit tropicul racului.

Joi va fi cea mai lungă zi din an
Joi va fi cea mai lungă zi din an[Sursa foto: PixaBay]

Citește și: Luna Nouă din iunie 2024 aduce noi începuturi pentru aceste zodii: Ce ne spun astrele?

Cea mai lungă zi din an și începutul verii astronomice

Denumirea de Solstițiu ("Soarele stă") provine din faptul că, în această dată, are loc schimbarea gradientului mișcării Soarelui în raport cu declinațiile acestuia. Soarele atinge culminația (pentru latitudinea medie a țării noastre) la 67° 52' deasupra orizontului, conferind zilei cea mai mare durată din an: 15 ore și 32 de minute, în timp ce noaptea va fi de numai 8 ore și 28 de minute.

Din același motiv, crepusculul va avea durata maximă din an, iar la latitudinile ridicate, crepusculul se prelungește toată noaptea, locuitorii acestor regiuni fiind martorii frumoaselor "nopți albe". După momentul solstițiului de vară, durata zilei începe să scadă, iar cea a nopții să crească, timp de șase luni, până la 21 decembrie, când are loc solstițiul de iarnă. În emisfera sudică a Pământului, acest fenomen se derulează în sens invers. Solstițiul de vară a fost din vechime asociat cu strângerea primelor recolte și aprinderea focurilor pentru Noaptea de Sânziene. Aceste focuri sunt făcute la răspântii, pe locuri înalte sau lângă ape stătătoare, pentru a îndepărta bolile și necazurile. Animalele domestice sunt trecute prin foc pentru purificare, iar torțele aprinse sunt purtate pe câmpuri pentru a alunga dăunătorii. De asemenea, această perioadă a anului este considerată prielnică pentru organizarea nunților.

Citește și: Horoscop zilnic, 21 iunie 2024: Leii au o zi perfectă pentru a da un impuls activităților. Nativii Săgetător au șansa să obțină câștiguri în sfera financiară