Toamna anului 2024 vine cu un spectacol inedit pe cerul nopții pe măsură ce un asteroid se va apropia tot mai mult de planeta noastră. Timp de câteva săptămâni, acesta va apărea sun forma unei mini-Luni, putând fi admirat cu instrumente speciale.
Citește și: Dorian Popa "șochează" din nou! Ce a făcut după ce a fost trimis în judecată
Conform unui studiu publicat săptămâna aceasta, un asteroid cu o lungime de 10 metri va fi capturat de atracția gravitațională a Pământului și va orbita în jurul planetei noastre timp de aproximativ două luni, devenind o „mini-lună”.
„Obiectul care ne va face o vizită aparține centurii de asteroizi Arjuna, o centură secundară de asteroizi formată din roci spațiale care urmează orbite foarte asemănătoare cu cea a Pământului”, a declarat pentru Space.com Carlos de la Fuente Marcos, profesor la Universidad Complutense de Madrid și principalul autor al cercetării.
Asteroidul a fost descoperit pe 7 august de Asteroid Terrestrial-Impact Last Alert System (Atlas), un program finanțat de NASA. Acesta este minuscul în comparație cu Luna, satelitul natural al planetei noastre, care are un diametru de aproximativ 3.474 km. Obiectul va fi „prea mic și slab pentru telescoapele și binoclurile tipice folosite de amatori”, a adăugat Marcos.
Citește și: Arestarea rapperului Diddy ridică numeroase semne de întrebare cu privire la relația sa cu Justin Bieber
Oamenii de știință spun că mini-Luna se va întoarce pe orbita Pământului în 2055. Nu este pentru prima dată când aceasta își face apariția pe cer. Cercetătorii au scris în lucrarea lor că alte două mini-Luni au fost văzute în 1981 și în 2022. Atunci când asteroizii se deplaseze cu viteze mici, de aproximativ 2.200mph (3.540km/h), traiectoriile lor pot fi puternic afectate de gravitația Pământului. „În aceste condiții... obiectul poate deveni o lună temporară a Pământului”, a mai spus Carlos de la Fuente Marcos.
Fenomenul de mini-Lună este de două feluri. În primul caz, asteroidul efectuează una sau mai multe rotații în jurul planetei noastre, pe parcursul unui an sau chiar mai mult. În al doilea caz, asteroidul nu efectuează o rotație completă, astfel că poate fi văzut pe cer pentru câteva zile, săptămâni sau luni. Marcos a explicat că, pentru a deveni o mini-Lună, un corp trebuie să se apropie de Pământ la o distanță de aproximativ 4,5 milioane km (2,8 milioane de mile) și să se deplaseze încet, cu o viteză de aproximativ 3 540 km/h (2 200 mph).