• Aiud 95.2
  • Alba-Iulia 99.7
  • Bacău 88.8
  • Bârlad 104.9
  • Bistrița 97.3
  • Botoșani 91.1
  • Brașov 91.9
  • București 88.0
  • Buzău 96.7
  • Câmpeni 96.2
  • Câmpina 88.6
  • Cluj-Napoca 101.5
  • Constanța 96.9
  • Craiova 92.0
  • Focșani 95.3
  • Piatra Neamț 102.3
  • Ploiești 88.3
  • Râșnov 104.5
  • Sibiu 88.4
  • Sinaia 103.6
  • Tg. Mureș 106.4
  • Timișoara 93.9
  • Tulcea 91.4
Stiri

Speranțe SPULBERATE pentru România! Anunțul care-i va dezamăgi pe fanii Eurovision: "Am militat foarte ferm. Foarte mulți oameni au fost nemulțumiți de acest lucru"

România nu mai merge la Eurovision
România nu merge la Eurovision [Sursa foto: Facebook/ colaj Radio Impuls]
Adevăratul motiv pentru care România nu va participa la Eurovision.

România nu se numără printre participanții din acest an, fapt ce a stârnit dezamăgire în rândul fanilor concursului muzical internațional. Decizia de a nu participa la Eurovision a fost luată încă din luna ianuarie, cu 5 voturi „pentru”, 4 „abțineri” și 4 „împotrivă”, iar motivele sunt strâns legate de constrângeri financiare, care nu permit asigurarea unei participări de calitate la concurs. Pe lângă aspectele financiare, relația dintre TVR și casele de producție muzicală a fost un factor determinant.

Dan Turturică, președintele-director general al TVR, a declarat că televiziunea publică promovează artiști care se înscriu în concurs, însă beneficiile pentru TVR nu au fost echitabile.

"A fost luată în Consiliul de Administrație. Primii ani în timpul mandatului meu, am militat foarte ferm pentru continuarea participării la acest proiect. Din păcate, însă, argumentele împotrivă au devenit din ce în ce mai numeroase și în final, decizia Consiliului de Administrație a fost cel puțin pentru moment să nu mai participăm.

Sunt foarte multe argumente (…) Pe scurt, va avea rost să ne reîntoarcem cu o participare la Eurovision în momentul în care relația dintre televiziunea română și producătorii muzicali, producătorii de muzică, va fi resetată. Pentru că unul dintre aceste argumente, nu-i cel mai important, dar ăsta îmi vine în minte, a fost că televiziunea română promovează foarte mulți artiști pe care îi prezintă, cu care se înscriu în concurs, practic casele de producție, chiar dacă nu casele de producție se înscriu în concurs, dar beneficiile, de exemplu, pe care televiziunea română le are în urma acestei colaborări, care ar trebui să fie de tip win-win, n-au fost… Nu au fost
de tipul acesta, spuneam, celor pe care le-au alte televiziuni publice care promovează artiști.
Nu vreau acum să intru foarte tare pentru că e o poveste foarte lungă. Doi la mână, o ultimă dată când am organizat Eurovisionul și când am stabilit să se voteze doar de către public, să nu mai există un juriu nu care selectează, foarte multe dintre casele de producție nu și-au mai trimis cântăreții și nu și-au mai adus contribuția la acest lucru.
Noi nu putem inventa nici cântăreții, nu suntem nici compozitori de muzică. Deci puterea noastră de a influența calitatea melodiilor care intră în selecție și implicit selecția, astfel încât să trimitem pe scena Eurovision artiști cu care să ne mândrim și cu care foarte mulți oameni să considere că chiar reprezintă scena muzicală în România, a devenit foarte îngustă.

 România nu va participa la Eurovision
România nu va participa la Eurovision[Sursa foto: Facebook]

Și am spus că ne vom reîntoarce în Eurovision atunci când vom putea, cu adevărat, să aducem pe scena Eurovision din partea României artiști, cu adevărat, la vârful industriei muzicale române.

Și aici chiar nu este vorba de bani. Povestea este că puterea noastră de a influența calitatea artiștilor care vin înspre TVR pentru a participa la selecții este limitată. N-am mai avut un juriu, care de foarte multe ori a fost acuzat că are tot felul de partiduri, că favorizează anumite case de producție, etc. Știți, istoria scandalurilor legate de Eurovision intră în șapte volume. Tocmai am extras acest juriu din ecuație, am lăsat publicul să decidă. De aceea am decis, deși foarte mulți oameni au fost nemulțumiți de acest lucru, am lăsat publicul să decidă. Dar noi nu putem decât prin discuții și prin deschidere maximă, să influențăm, să impulsionăm casele de producție și pe toți creatorii de muzică să vină către noi. De ce n-au venit ultima oară? De ce n-au trimis cei mai buni artiști? De ce n-au trimis cele mai bune piese? Răspunsul la această întrebare se regăsește și în ceea ce v-am spus la început. Tipul de contract între ghilimele sau fără ghilimele, în unele de cazuri, dintre TVR și producătorii muzicali nu a fost unul ferm, nu a fost unul echitabil, din punctul meu de vedere. Repet, au fost casele de producție care au câștigat foarte mult, de pe urma promovării de care au beneficiat implicit artiștilor prin participarea la Eurovision cu ajutorul televiziunii române, în timp ce televiziunea română a câștigat foarte puțin. Această relație trebuie să se reseteze. Păi, în primul rând, ne așteptam să beneficiem din partea lor. (….) Cum cei din Europa, care au contracte de împărțire a drepturilor de autor, care se obțin în urma valorificării melodiilor, nici măcar neapărat cele câștigătoare în urma selecției, dar cele participante mult mai echitabile decât ale televiziunii române.", spune Dan Turturică.

Citește și: Reprezentantul Estoniei la Eurovision, Tommy Cash, decizie radicală după controversa piesei Espresso Macchiato: "Nu mi-aș fi imaginat că se poate întâmpla așa ceva"

Cum comenteaz ă Mihai Tr ăistariu decizia luată: "Sunt indignat pe cei patru care au votat împotrivă (contra participării). Pe ăștia contra vreau să-i văd ca să înțeleg de ce!"

Mihai Trăistariu, unul dintre cei mai cunoscuți participanți români la Eurovision, și-a exprimat dezamăgirea față de hotărârea luată. El a criticat lipsa de transparență și a subliniat importanța participării României la acest concurs internațional: „Sunt indignat pe cei patru care au votat împotrivă (contra participării). Pe ăștia contra vreau să-i văd ca să înțeleg de ce! Normal ar fi să ne spună cine sunt pentru că televiziunea e susținută din bani publici. Eu atât vreau să știu: de ce nu mă lasă pe mine să particip la Eurovision? Am înțeles că bagă bani în fotbal, Olimpiadă, deci bani găsesc, cei 180.000. Anul trecut au risipit 400 000 de euro ca să se ducă toți cu neamurile acolo”, a declarat Mihai Trăistariu, pentru Click!.

Mihai Trăistariu
Mihai Trăistariu[Sursa foto: Facebook/ Mihai Trăistariu]

În ciuda absenței din acest an, România rămâne o prezență notabilă în istoria concursului, având la activ rezultate impresionante în trecut. De exemplu, țara s-a clasat pe locul trei de două ori, în 2005 și 2010, și pe locul patru în 2006. Aceste succese anterioare subliniază potențialul și talentul muzical al țării. Cu toate acestea, în ultimii ani, performanțele au fost mai slabe, culminând cu nereușita calificării în finala din 2023. ​