Close sidebar
Stiri

Superstiții legate de Postul Crăciunului 2023

A început Postul Crăciunului 2023 [Sursa foto: Pexels.com]

A început Postul Crăciunului 2023. Iată ce este bine să faci, dar și ce nu este bine, conform superstițiilor legate de această perioadă.


In articol:

Postul Crăciunului are o durată de 40 de zile și îi ajută pe credincioși să își pregătească atât sufletul, cât și trupul pentru Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos. În următoarele 6 săptămâni, românii se vor abține de la preparatele de dulce, se vor ruga și vor face fapte bune față de aproapele pentru a primi așa cum se cuvine magia sărbătorilor de iarnă.

Perioada de post este asociată cu o mulțime de superstiții, astfel că românii trebuie să știe ce este bine să facă, dar și ce nu este bine să facă în perioada 15 noiembrie-25 decembrie 2023. Iată care sunt superstițiile legate de Postul Crăciunului.

Citește și: Când se deschid în 2023 târgurile de Crăciun din București, Cluj, Sibiu, Brașov și Craiova?

Superstiții legate de Postul Crăciunului 2023
Iată ce este bine sa faci, dar și ce nu este bine în Postul Crăciunului[Sursa foto: Pexels.com]

Postul Crăciunului 2023 a început pe 15 noiembrie 2023

Pe data de 14 noiembrie a fost Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului, astfel că începând cu această zi credincioșii nu mai pot consuma alimente de origine animală și nu se vor organiza nunți. Postul Crăciunului reprezintă cel mai bun moment în care credincioșii își pot curăța atât sufletul, cât și trupul, pentru a se pregăti de Nașterea Domnului 

Până pe data de 24 decembrie, aceștia vor scoate din alimentația lor carnea, ouăle, smântăna, laptele, untul și iaurtul pentru a se pregăti fizic de Nașterea Mântuitorului Iisus Hristos. Ei trebuie să îți curețe și sufletul înainte de Crăciun, astfel că rugăciunile și faptele bune față de apropiați îi vor aduce mai aproape de magia sărbătorilor, dar și de divinitate.

Postul Crăciunului este considerat mai blând decât postul Paștelui, deoarece credincioșii beneficiază de mai multe zile cu dezlegare la pește. Prima mare sărbătoare din timpul Postului Crăciunului este pe data de 21 noiembrie, când Maica Domnului a intrat în templul din Ierusalim.

Până la această sărbătoare și în perioada 20-24 decembrie, postul este mai aspru, astfel că nu se face dezlegare, așa cum se întâmplă în restul zilelor de sâmbătă și duminică din post. 

Prin durata de 40 de zile a Postului Crăciunului ne amintim de postul lui Moise de pe Muntele Sinai, când acesta aștepta să primească cuvintele lui Dumnezeu, scrise pe lespezile de piatră ale Tablelor Legii. Astfel, credincioșii de pretutindeni se pregătesc și ei la rândul lor, fizic dar și sufletește, pentru a primi Cuvântul lui Dumnezeu întrupat și născut din Fecioara Maria.

Citește și: Când se aprind luminițele de Crăciun în București?

Superstiții legate de Postul Crăciunului 2023
Superstiții legate de Postul Crăciunului [Sursa foto: Pexels.com]

Superstiții legate de Postul Crăciunului 2023

Există numeroase superstiții legate de Postul Crăciunului, cum ar fi evitarea anumitor activități în anumite zile. Femeile din mai multe regiuni ale țării lucrează până la amiază în zilele de post pentru a avea spor în casă anul viitor. Se crede că visele avute pe perioada postului pot conține semnificații profetice sau mesaje divine, astfel că multe persoane au grijă să le interpreteze de fiecare dată.

Potrivit tradiției, vremea din timpul postului ne poate arăta cum va fi vremea în primăvara anului următor, astfel că dacă vremea va fi liniștită, atunci primăvara va veni cu multe ploi. În anumite zone ale țării se spune că dacă visezi grâu verde în timpul Postului Crăciunului e semn bun, deoarece se crede că anul va fi bogat în toate. 

O altă superstiție de care se ține cont în anumite zone ale țării este bătutul pernelor, deoarece se crede că fetele nemăritate care fac acest lucru își vor găsi curând ursitul. De asemenea, fetele din zona Hațegului se adună în jurul unei fântâni în ziua în care este prăznui Sfântul Matei, pe data de 16 noiembrie, iar la cântatul cocoșului aprind o lumănare și o pun pe marginea acesteia. Se spune că cele care merită să își afle ursitul vor vedea chipul acestuia în apa fântânii.