- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Creștinii se pregătesc de o mare sărbătoare. Sfânta Maria sau Adormirea Maicii Domnului se apropie cu pași repezi, iar această sărbătoare este una plină de semnificații și tradiții. Este o sărbătoare extrem de importantă pentru români, înaintea ei fiind și o perioadă de două săptămâni de post. Adormirea Maicii Domnului reprezintă mutarea trupului Sfintei Fecioare la cer. Moartea ei este privită ca trecerea la viața veșnică, acesta fiind și motivul de bucurie. Fecioara Maria este una dintre cele mai îndrăgite divinități ale credincioșilor creștini, ea fiind celebrată sub diverse forme.
Sfânta Maria 2023: tradiții și superstiții
- Conform tradițiilor străvechi, pe 15 august se obișnuia ca oile să fie coborâte de pe munte.
- În dimineața zilei de Sfânta Maria, femeile se duc la biserică pentru a împărți struguri și prune. Înainte de a fi dăruite, fructele trebuie să fie sfințite de preoți. Dis-de-dimineață, se tămâie mormintelor celor trecuți în neființă. Lista de tradiții și superstiții este una lungă.
Pe 14 august, înaintea celebrării Adormirii Maicii Domnului, femeie însărcinate nu trebuie să muncească pentru a avea o naștere ușoară.- Se spune că rugăciunile rostite de Ziua Sfintei Maria sunt cele mai ascultate. Persoanele care țin post negru și se roagă în această zi vor fi ferite de greutăți. Fetele nemăritate merg cu buchete de flori și le pun la icoanele din biserică pentru a-și proteja familia de boli. Pentru a avea noroc în dragoste, în unele regiuni ale României, femeile spală icoana Maicii Domnului cu apă și busuioc.
- De Sfânta Maria, fetele și femeile nu trebuie să își spele sau să își tundă părul. De asemenea, tot pe 15 august, gospodarii nu trebuie să lucreze pentru ca animalele să nu se îmbolnăvească. Trandafirii sunt cei care ne arată cum va fi toamna. Dacă aceștia înfloresc, înseamnă că vom avea o toamnă blândă și îndelungă.
- Tot în această zi de sărbătoare, femeile însărcinate se roagă la Maica Domnului pentru ca aceasta să le protejeze pe toată durata sarcinii şi să le ajute să nască prunci sănătoşi.
Din 15 august se deschide şi sezonul nunţilor, acesta ţinând până la intrarea în postul Crăciunului. Perioada dintre Sfânta Marie Mare (15 august) şi Sfânta Marie Mică (8 septembrie) mai este cunoscută în popor şi sub denumirea de Între Sântămării. Această perioadă, spune tradiţia, este considerată a fi potrivită pentru semănăturile de toamnă. În ziua de Sfântă Mărie, ciobanii îşi coboară turmele de oi de pe munte, semn că anotimpul călduros este pe sfârşite.
Cea mai puternică rugaciune de Sfânta Maria
De sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, pe 15 august, credincioșii pot rosti o rugăciune extrem de folositoare, despre care se spune că îndeplinește orice dorință: „Sfântă Maria, mă îndrept plin de încredere către Tine, cerându-ți ajutor! Cred cu tărie că mă vei asculta în necazul meu și mă vei sprijini când îmi este greu. Spre a-ți arăta recunoștința mea, îți făgăduiesc să fac cunoscută și altora această rugăciune. Te rog, cu umilință, să îmi aduci liniște în tristețea și durerile mele. În numele negrăitei rugăciuni și bucurii care ți-a cuprins inima când ai oferit adăpost Mântuitorului lumii în casa ta din Betania, te impor, roagă-te pentru mine și familia mea ca să-l păstrăm pe Dumnezeu în inimă astfel încât să ne învrednicim a primi ajutor în nevoile noastre, mai ales în durerea care mă copleșește acum (se spune dorința). Te impor, Ajutătoarea celor aflați în suferință, înfrânge orice greutăți precum ai înfrânt balaurul care șade la picioarele tale”.
Citește și: Ai uitat să plătești taxa de Pod la Fetești în 24 de ore? Cât costă amenda?
După aceste rânduri, rostește „Tatăl nostru” și apoi: „Bucură-te Marie, cea plină de Dar, Domnul este cu Tine! Binecuvântată ești tu între femei și binecuvântat este rodul pântecelui tău care a născut pe Mântuitorul sufletelor noastre Iisus Hristos. Sfântă Marie, Maica de Dumnezeu, roagă-te pentru noi păcătoșii acum și în ceasul morții noastre. Amin!”.