- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Tăierea Capului Sfântului Ioana Botezătorul. Ce este total interzis să faci pe 29 august
Vara anului 2024 se încheie cu o sărbătoare cu o semnificație aparte pentru creștini. Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul se prăznuiește pe 29 august și este trecută cu cruce roșie în Calendarul Ortodox. Sfântul Ioan este cel care a avut misiunea să pregătească omenirea pentru venirea Mântuitorului, dar și să îl descopere lumii drept fiul lui Dumnezeu. De asemenea, el este și cel care l-a botezat pe Iisus Hristos. Această sărbătoare este considerată ultima din anul bisericesc, deoarece pe data de 1 septembrie începe un nou an. Pentru a avea noroc și pentru a fi feriți de rele, creștinii au grijă să respecte anumite tradiții și obiceiuri în această zi sfântă. Iată ce nu au voie să facă.
Citește și: Sărbătoare importantă pe 29 august. Creștinii prăznuiesc Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul
Tradiții și obiceiuri de Tăierea Capului Sfântului Ioana Botezătorul
Românii au grijă să respecte mai multe tradiții și obiceiuri de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. Aceștia țin post pe 29 august, unii dintre ei chiar post negru și consumă doar o turtă de grâu sau mălai.
În România, există mai multe tradiții legate de ziua de 29 august, însă multe dintre ele se păstrează doar în anumite zone din mediul rural. Se spune că de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul este bine să ducem la biserică mere, pere, castraveți și struguri pentru ca acestea să fie sfințite. Ulterior, acestea se dau celor flămânzi și săraci, copiilor sau bătrânilor. Se dau pachete cu pâine caldă și struguri pentru sufletele celor care nu mai sunt printre noi, precum și pentru bunăstarea membrilor familie și armonie în casă.
Se spune că după data de 29 august începe să se simtă venirea toamnei.Ce este total interzis să faci pe 29 august
Creștinii au și anumite interdicții în ziua în care este prăznuită Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul.
Se spune că nu este bine să consumăm fructe și legume rotunde de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. De asemenea, nu avem voie să consumăm nici ceapă, usturoi sau varză. Potrivit tradiției, Sfântului Ioan i-a fost tăiat capul de 7 ori pe varză și a înviat, astfel că din acest motiv nu avem voie să o consumăm.