- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Persoanele care doresc să obțină permisul de conducere au obligația să se înscrie la școala de șoferi. Acestea trebuie să pregătească un dosar cu mai multe documente și să achite anumite taxe, care diferă în funcție de școlile auto avizate disponibile pe piață. Iată cât te costă să iei carnetul de șofer în 2025.
Ce trebuie să faci pentru a începe școala de șoferi în 2025?
Persoanele care vor să se înscrie la școala de șoferi trebuie să aibă vârsta corespunzătoare și să îndeplinească anumite condiții. Pentru a obține permisul de conducere Categoria A, legea prevede ca doritorii să aibă 24 de ani. În cazul celor care își doresc permis de Categoria B este necesară vârsta de 18 ani. Pentru Categoia C, viitorii șoferi trebuie să aibă 21 de ani, în timp ce pentru Categoria D, trebuie să aibă 24 de ani.
Pentru înscrierea la școala de șoferi în 2025 sunt necesare următoarele documente:
- cartea de identitate, în original și copie;
- cazierul judiciar, obținut de la poliție sau online;
- adeverință de la medicul de familie care să ateste că persoana în cauză este aptă pentru școala de șoferi;
- avizul psihologic;
- fișa medicală, obținută la o unitate medicală acreditată pentru eliberarea acestui tip de document pentru școala de șoferi.
După
finalizarea cursurilor teoretice, candidații trebuie să pregătească un alt dosar cu următoarele acte:- fişă şcolarizare eliberată de către şcoala de şoferi;
- cerere de examinare;
- cazier judiciar cu mentiunea "Examen Auto";
- dovada achitării taxei pentru permisul auto;
- copie carte de identitate;
- viză medicală.
Dosarul cu documentele menționate mai sus se depune la Direcția de Înmatriculări și Permise Auto (DGPCI), urmând să aibă loc examenul teoretic.
Acesta se desfășoară la sediul DGPCI și este format din mai multe întrebări grilă. Examenul se rezolvă pe calculator, iar pentru categoria A sunt necesare 17 răspunsuri corecte din 22, în timp ce pentru categoriile B, C și D sunt necesare 22 de răspunsuri corecte din 30. Cei care promovează examenul teoretic se înscriu ulterior la examenul practic. În cadrul acestuia, ei vor conduce vehiculul din categoria dorită sub supravegherea unui polițist examinator, care va analiza comportamentul viitorului șofer, precum și dacă acesta respectă regulile de circulație.Citește și: Fiica Lisei Marie Presley, dezvăluiri despre momentul când a fost arestată. Cum a reacționat mama ei
Ce taxe se achită pentru școala de șoferi în 2025?
Prețul școlii de șoferi în 2025 cuprinde atât ședințele teoretice, care durează 24 de ore, cât și pe cele practice, de 30 de ore. Pentru a obține permisul de conducere, candidații vor plăti anul acesta între 2.000 și 3.000 de lei. Prețurile diferă în funcție de școala aleasă, modelul mașinii și cutia de viteze, manuală sau automată. Pe lângă costul cursurilor, candidații vor fi nevoiți să achite și avizul medical, taxa de înscriere şi taxa pentru închirierea maşinii în ziua examenului. Persoanele care nu reușesc să deprindă abilitățile necesare pentru obținerea permisului de conducere pot opta pentru ore suplimentare de condus, care costă în jur de 200 de lei. De asemenea, persoanele care nu reușesc să treacă de examenul practic, sunt obligate să urmeze un curs de 6 ore de condus, care, de asemenea, se plătește.