Close sidebar
Stiri

Toamna Jazz Fan Rising începe cu BartolomeyBittmann, exploratori fabuloși ai muzicii progresive

Toamna Jazz Fan Rising începe cu BartolomeyBittmann [Sursa foto: Facebook]

Un tumult de energii, sunete și ritmuri! Totul cu doar trei instrumente și doi maeștri ai lor.


In articol:

Două concerte cu BartolomeyBittmann, doi muzicieni fabuloși care reușesc performanța de a susține de fiecare dată concerte unice. La București (4 octombrie) și la Cluj (5 octombrie), melomanii vor avea parte de două show-uri care îi va transporta la frontiera dintre jazz, rock și muzică clasică.

BartolomeyBittmann este unul dintre cele mai provocatoare fenomene muzicale. Jazz-funk, rock gotic cu glissandi de arcuș care taie respirația, mișcare scenică de house, se îmbină cu improvizația liberă și nuanțe de muzică clasică contemporană. Pasajele vocale întăresc prezența instrumentală puternică; sunetul variază de la melancolic la agresiv.

Klemens Bittmann (vioară și mandola) și Matthias Bartolomey (violoncel) refuză să fie înregimentați într-o anumită categorie, propunând un stil de compoziție și interpretare total original.

Toamna Jazz Fan Rising începe cu BartolomeyBittmann, exploratori fabuloși ai muzicii progresive
BartolomeyBittmann[Sursa foto: Facebook]

Cea mai recentă recunoaștere a excelenței și originalității duo-ului BartolomeyBittmann a venit, de altfel, în luna august 2022 când cei doi muzicieni au primit Premiul Criticii de Disc din spațiul de limbă germană pentru albumul lor „Zechs“ (Zece), apărut în acest an. Este al patrulea album al grupului în zece ani de existență.

Printre fanii lor se numără Janine Jansen, care a și apărut alături de ei în concerte, dar și nume mari ale scenei de muzică clasică sau de jazz:

... superb compus și excelent interpretat! (Nicolaus Harnoncourt)

Ador inspirația și energia lor creativă! (Michel Portal)

Bucurie nestăvilită și ritm radical (Wolfgang Muthspiel) 

𝗞𝗹𝗲𝗺𝗲𝗻𝘀 𝗕𝗶𝘁𝘁𝗺𝗮𝗻 (vioară și mandola) a studiat vioara la Universitatea de Muzică și Arte Spectacolului din Graz, și vioara de jazz cu 𝗗𝗶𝗱𝗶𝗲𝗿 𝗟𝗼𝗰𝗸𝘄𝗼𝗼𝗱 la Paris. Colaborează cu acordeonistul 𝗞𝗹𝗮𝘂𝘀 𝗣𝗮𝗶𝗲𝗿, chitariștii 𝗔𝗹𝗲𝗴𝗿𝗲 𝗖𝗼𝗿𝗿𝗲𝗮 și 𝗪𝗼𝗹𝗳𝗴𝗮𝗻𝗴 𝗠𝘂𝘁𝗵𝘀𝗽𝗶𝗲𝗹, și în plus, este profesor la Universitatea de Artă din Graz.

În calitate de aranjor muzical, a fost responsabil pentru înregistrarea revoluționară „𝘊𝘦𝘭𝘦𝘣𝘳𝘢𝘵𝘪𝘯𝘨 𝘛𝘩𝘦 𝘔𝘢𝘩𝘢𝘷𝘪𝘴𝘩𝘯𝘶 𝘖𝘳𝘤𝘩𝘦𝘴𝘵𝘳𝘢” a 𝗿𝗮𝗱𝗶𝗼.𝘀𝘁𝗿𝗶𝗻𝗴.𝗾𝘂𝗮𝗿𝘁𝗲𝘁.𝘃𝗶𝗲𝗻𝗻𝗮, lansată de ACT MUSIC.

 

𝗠𝗮𝘁𝘁𝗵𝗶𝗮𝘀 𝗕𝗮𝗿𝘁𝗼𝗹𝗼𝗺𝗲𝘆 (violoncel) are o carieră mai degrabă ancorată în muzica clasică. Din 2010 este violoncelist solist al legendarului 𝗖𝗼𝗻𝗰𝗲𝗻𝘁𝘂𝘀 𝗠𝘂𝘀𝗶𝗰𝘂𝘀 𝗪𝗶𝗲𝗻, fondat de 𝗡𝗶𝗸𝗼𝗹𝗮𝘂𝘀 𝗛𝗮𝗿𝗻𝗼𝗻𝗰𝗼𝘂𝗿𝘁 în 1952. Absolvent al Universității de Muzică din Viena și al celebrului 𝗠𝗼𝘇𝗮𝗿𝘁𝗲𝘂𝗺 din Salzburg, a lucrat în Orchestra Operei de Stat din Viena, Filarmonica din Viena, Orchestra de Cameră a Europei și Orchestra de Cameră Mahler (cu care a și apărut pe scena Festivalului George Enescu).

𝗕𝗮𝗿𝘁𝗼𝗹𝗼𝗺𝗲𝘆𝗕𝗶𝘁𝘁𝗺𝗮𝗻 este proiectul lor de suflet.

Biletele la concert pot fi: 

 

 

Jazz Fan Rising este prima asociație privată a connoisseur -ilor de jazz din România, în partenariat cu Forumul Cultural Austriac

  „BartolomeyBittmann ne-au surprins de când am audiat albumul lor Dynamo, publicat de Act Music. Invităm publicul   nostru, amator de experiențe muzicale speciale, să ne însoțească la frontiera dintre genurile muzicale. Indiferent că sunteți iubitor de jazz, rock, world ori de muzică clasică, acest concert este pentru Dumneavoastră”  , spune Ciprian Moga, inițiator și coordonator al asociației JAZZ FAN RISING.

Toamna Jazz Fan Rising începe cu BartolomeyBittmann, exploratori fabuloși ai muzicii progresive
 BartolomeyBittmann[Sursa foto: Facebook]

Jazz Fan Rising este formată din întreprinzători, manageri în multinaționale, medici, avocați și arhitecți. Toți cu colecții de muzică consistente și împărtășind cu plăcere bucuriile muzicii. Alegerile grupului completează agenda de jazz din România. “Invitații JFR” sunt "rarități": artiști și proiecte savurate de “cunoscători” sau “stele în curs de consacrare”. Asociația îți dorește să constituie o voce a publicului de jazz pe piața muzicală, care să se alăture artiștilor și promotorilor de concerte.

Din 2015 și până în prezent, asociația a organizat peste 40 de concerte, printre invitații lor numărându-se Tonbruket, Magnus Ostrom (Suedia), EYOT (Serbia), Benedikt Jahnel, Wolfgang Haffner (Germania), Verneri Pohjola (Finlanda), Rabih Abou-Khalil (Liban/Germania), Hakon Kornstad, Helge Lien Trio, Mats Eilertsen Trio, Christian Wallumrod (Norvegia), Thomas Enhco, Dan Tepfer, Francois Couturier, Rouge, Benjamin Moussay, Vincent Peirani, Emile Parisien, Geraldine Laurent (Franța), Andrew McCormack (Marea Britanie), Vijay Iyer Trio (SUA), David Helbock, Ulrich Drechsler (Austria)