Sfântul Nicolae este unul dintre cei mai iubiți sfinți ai calendarului ortodox, deoarece el este cel care a salvat mai mulți oameni în timpul vieții și a avut grijă de copiii aflați în nevoie. Românii îl sărbătoresc an de an la data de 6 decembrie, o zi care este așteaptată cu bucurie atât de cei mici, cât și de cei mari, datorită tradițiilor care o însoțesc.
Citește și: Mesaje frumoase pentru Moș Nicolae
Sfântul Nicolae este considerat ocrotitorul copiilor, în special al celor săraci, al marinarilor, al brutarilor, al soldaților în război, al fetelor nemăritate și al celor nedreptățiți, astfel că românii îl sărbătoresc cu bucurie la data de 6 decembrie și nu uită să țină cont de tradițiile asociate acestei zile. Cu siguranță, cea mai apreciată tradiție, păstrată de sute de ani, este cea a lui Moș Nicolae, care vine la copiii cuminți și le aduce dulciuri și alte daruri.
În popor se crede că în ziua în care este prăznuit Sfântul Nicolae începe iarna cu adevărat, deoarece pe 6 decembrie Sfântul își scutură barba sură și încep să apară fulgii de zăpadă.
Sfântul Nicolae este un model de viață plină de compasiune, astfel că potrivit tradiției, este bine să dăruim în ziua în care este prăznuit. Cu toate acestea, trebuie să evităm să oferim obiecte ascuțite, de culoare neagră sau bijuterii, deoarece se crede că acestea vor aduce ghinion posesorului.
De Sfântul Nicolae se pun în apă crenguțe de pomi fructiferi și se crede că dacă acestea vor înflori până la Crăciun, atunci greșelile familiei vor fi iertate, însă pot arăta și cum va fi recolta în anul următor. În unele zone ale țării, fetele se adună pentru a face plăcinte, iar când se lasă seara băieții din sat sosesc la casa în care s-a gătit și începe petrecerea. De asemenea, cetele de colindători se adună și își aleg gazda la care se va face repetiția pentru colinda de Crăciun și de Anul Nou.
Sfântul Nicolae se mai serbează și pentru ajutor la boli și lovituri, dar și pentru a celebra bunătatea și compasiunea față de cei aflați în nevoie. În noaptea de 5 spre 6 decembrie, potrivit tradiției, se pot face ritualuri magice, farmece și pronosticuri meteorologice.
Citește și: Câte zile libere avem de Crăciun și Revelion în 2023? Urmează două mini-vacanțe pentru români
De Sfântul Nicolae se spune că este bine să fii darnic și iubitor cu cei din jur, astfel că zgârcenia va fi considerată un mare păcat. Credincioșii trebuie să fie alături de persoanele dragi din viața lor, dar și să împartă din ce au ei cu cei nevoiași. De asemenea, în ziua de 6 decembrie nu este bine sa ne certăm cu cei din jur, deoarece se crede că familia celui care va fi prins într-un conflict, va avea parte de un Crăciun nefericit. Mai mult chiar, în ajun de Moș Nicolae și în ziua în care este prăznuit, trebuie să tratăm cu empatie și milostenie problemele cu care se confruntă oamenii din jurul nostru.
În această zi de mare sărbătoare trebuie să evităm să facem orice fel de muncă, deoarece de Sfântul Nicolae este bine să fim aproape de familie și să ne rugăm. De asemenea, Postul Crăciunului trebuie să continue, astfel că deși este sărbătoare nu trebuie să consumăm alimente de origine animală.