Tradiții în Sâmbăta Mare 2023. Săptămâna Mare se apropie de sfârșit, ziua de sâmbătă fiind ultima în care se mai pot face pregătiri pentru Paște. Sărbătoarea Învierii Domnului are loc anul acesta pe data de 16 aprilie, iar creștinii abia așteaptă să ciocnească ouă roșii și să se bucure de celelalte bunătăți specifice.
Citește și: Tradiții în Vinerea Mare 2023: La ce oră începe Prohodul Domnului?
În Sâmbăta Mare, Iisus Hristos a fost îngropat, iar credincioșii trebuie să se pregătească pentru marea veghe. În seara dintre sâmbătă și duminică se vor aprinde luminile, așa că românii vor merge la biserică pentru a participa la Slujba Învierii.
De obicei, în Sâmbăta Mare este sacrificat mielul, care este simbolul lui Iisus Hristos în tradiția creștină. Această tradiție amintește de sacrificiul făcut de Mântuitor când a murit pe cruce ca un miel nevinovat și a fost numit „Mielul lui Dumnezeu”.
Citește și: Când se redeschide Transalpina în 2023?
Se spune că în Sâmbăta Mare, nimeni nu ar trebui să se certe sau să se supere, mai ales dacă s-au împărtășit, în caz contrar, aceștia vor avea ghinion tot restul anului și vor fi urmăriți de supărare. De asemenea, cei care se împărtășesc nu trebuie să se sărute cu partenerul și nici să le permită apropiaților să îi sărute pe obraz, deoarece se spune că aceștia le vor lua împărtășania. Pentru a evita acest lucru, credincioșii ar trebui să doarmă după ce au primit Sfânta Împărtășanie.
Chiar dacă doar o zi ne desparte de Paștele 2023, Sâmbăta Mare este în continuare o zi de post, așa că gospodinele care pregătesc mâncare nu au voie să guste din preparate. Acestea vor încerca bunătățile pe care le-au gătit doar duminică, în ziua Învierii Domnului, când se sfârșește Postul.