• Aiud 95.2
  • Alba-Iulia 99.7
  • Bacău 88.8
  • Bârlad 104.9
  • Bistrița 97.3
  • Botoșani 91.1
  • Brașov 91.9
  • București 88.0
  • Buzău 96.7
  • Câmpeni 96.2
  • Câmpina 88.6
  • Cluj-Napoca 101.5
  • Constanța 96.9
  • Craiova 92.0
  • Focșani 95.3
  • Piatra Neamț 102.3
  • Ploiești 88.3
  • Râșnov 104.5
  • Sibiu 88.4
  • Sinaia 103.6
  • Tg. Mureș 106.4
  • Timișoara 93.9
  • Tulcea 91.4
Stiri

Tradiții mai puțin cunoscute pentru perioada de dinaintea Crăciunului

Care sunt cele mai frumoase tradiții din perioada dinaintea Crăciunului?
Românii se pregătesc de sărbători [Sursa foto: freepik]
Luna decembrie vine cu o mulțime de tradiții și obiceiuri asociate sărbătorilor de iarnă. Iată care sunt tradițiile de care se ține cont înainte de Crăciun.

Luna decembrie vine cu o mulțime de tradiții pentru românii de pretutindeni, care sunt asociate sărbătorilor din sezonul rece. Deși majoritatea sunt specifice Crăciunului și Anului Nou, există și tradiții mai puțin cunoscute care încă se păstrează în anumite zone, în perioada de dinaintea Nașterii lui Iisus Hristos. Chiar dacă cei care locuiesc la sat sunt cei care țin, în general, cont de aceste tradiții, ele pot aduce mai aproape de sufletul oricui magia și atmosfera sărbătorilor.

Iată care sunt tradițiile de care nu știe multă lume, specifice perioadei de dinaintea Crăciunului. 

Citește și: Cât costă un pahar de vin fiert la Târgul de Crăciun din Brașov în 2023?

Care sunt tradițiile de care se ține cont înainte de Crăciun?
Luna decembrie este plină de tradiții și obiceiuri[Sursa foto: freepik]

Tradiții pentru perioada de dinaintea Crăciunului

Luna decembrie este prima lună de iarnă și ultima lună a anului 2023, în care au loc unele dintre cele mai importante sărbători din calendarul ortodox.

În această perioadă, românii țin cont de o mulțime de tradiții și obiceiuri, mai cunoscute sau mai puțin cunoscute, care au rolul să ne aducă mai aproape de atmosfera de sărbătoare și să ne pregătească de Nașterea Domnului și trecerea dintre ani. Iată care sunt tradițiile de dinainte de Crăciun. 

Postul Crăciunului a început pe 15 noiembrie

Sărbătorile de iarnă ne bat la ușă, iar românii se pregătesc temeinic să le întâmpine.

Gospodinele au grijă să aibă casa curată și cumpărăturile făcute pentru masa festivă din ziua de Crăciun, chiar dacă acestea trebuie să se abțină din degustarea anumitor alimente. Începând cu data de 15 noiembrie, credincioșii țin Postul Crăciunului, iar timp de 40 de zile vor renunța la alimentele de dulce, se vor ruga și vor face fapte bune față de aproapele pentru a primi așa cum se cuvine magia sărbătorilor de iarnă. Postul Crăciunului reprezintă cel mai bun moment în care credincioșii își pot curăța atât sufletul, cât și trupul, pentru a se pregăti de Nașterea Domnului.

Citește și: La mulți ani de Sfântul Nicolae! Mesaje și urări pentru sărbătoriții zilei

Care sunt cele mai frumoase tradiții din perioada dinaintea Crăciunului?
Românii se pregătesc de sărbători[Sursa foto: freepik]

Pe 20 decembrie este sărbătorit Ignatul

În tradiția populară, ziua de 20 decembrie este cunoscută drept Ignatul Porcilor, deoarece în această zi porcii obișnuiau să fie sacrificați pentru Crăciun. Porcul se taie la începutul iernii, deoarece carnea rezultată trebuie să reziste până la primăvară datorită frigului din această perioadă.

Carnea porcului este destinată preparării mâncărurilor pentru Crăciun, dar și pentru celelalte sărbători care urmează până la Bobotează. De asemenea, tăierea porcului este singura activitate permisă în această zi, astfel că românii ar trebui să stea departe de alte treburi. Se spune că după curățarea porcului tăiat este bine să punem copilul pe porc pentru acesta să fie sănătos tot anul. 

Tradiții de Moș Ajun

Moș Ajun, fratele lui Crăciun, este sărbătorit pe data de 24 decembrie, când este și Ajunul Crăciunului, momentul care deschide oficial perioada sărbătorilor de iarnă. În tradiția populară se spune că Maica Domnului a ajuns la Moș Ajun atunci când trebuia să îl nască pe Iisus Hristos și căuta adăpost, alături de Iosif. Acesta a îndrumat-o să meargă la fratele lui, care este mai mare și mai bogat, deoarece el era un om sărac, care nu îi putea oferi adăpost. Se spune că în seara de Ajun cerurile se deschid, însă minunea nu poate fi văzută decât de cei credincioși și buni la suflet. Pentru a avea noroc în anul următor, românii din anumite zone obișnuiesc să nu mănânce nimic în ziua de 24 decembrie. De asemenea, când gospodinele ies prima dată în curte în această zi trebuie să adune niște surcele, pe care le vor arunca ulterior prin casă. 

Citește și: Brad natural vs. brad artificial: Ce alegem de Crăciun 2023? Avantaje și dezavantaje

Vâscul și Crăciunița

Pe lângă bradul frumos împodobit, vâscul este și el nelipsit din casele românilor în perioada Crăciunului, deoarece este considerat simbol al dragostei și protector al familiei. Așadar, românii își împodobesc casa cu vâsc pentru a aduce bucuria și pacea sufletească în familiile lor. În trecut se spunea că fetele nemăritate nu pot refuza un sărut dacă se află sub vâsc, fie că este în semn de prietenie sau din dragoste. Crăciunița este și ea un simbol al Crăciunului și este oferită de cele mai multe ori în dar în perioada sărbătorilor. 

Iată când se împodobește bradul de Crăciun

Împodobirea bradului de Crăciun este cu siguranță una dintre cele mai iubite tradiții din perioada sărbătorilor. Chiar dacă nu se cunoaște o dată exactă pentru începerea decorării, potrivit tradiției, cel mai bine este să împodobim bradul în Ajunul Crăciunului, pe data de 24 decembrie. Bradul de Crăciun poate fi păstrat până la data de 7 ianuarie, când este prăznuit Sfântul Ioan Botezătorul, deoarece se crede că acestă zi marchează sfârșitul sărbătorilor de iarnă.   

În luna decembrie, românii țin cont de tradițiile și obiceiurile asociate sărbătorilor
Tradițiile mai puțin cunoscute care s-au păstrat în ciuda trecerii timpului[Sursa foto: freepik]

Când se merge la colindat înainte de Crăciun?

Sărbătorile de iarnă nu ar fi la fel de frumoase fără glasurile de colindători, care duc din casă în casă vestea Nașterii Domnului. Chiar dacă nu există o dată exactă pentru începerea perioadei în care se colindă, cei mai mulți consideră că începând cu data de 6 decembrie, când este prăznuit Sfântul Nicolae, și până pe data de 7 ianuarie, de Sfântul Ion, cei mici pot merge la colindat. Ce mai importantă seară a colindelor este seara de Ajun, 24 decembrie, când copii merg din casă în casă pentru a le aduce lumină în suflete gazdelor prin colindele lor.