Close sidebar
Stiri

Tradiții pentru Săptămâna Mare 2024: Când și la ce oră încep Deniile la Biserică?

Ce este bine să faci în Săptămâna Mare? [Sursa foto: freepik]

Săptămâna Mare este ultima săptămână de dinaintea Paștelui. Iată care sunt tradițiile de care țin cont românii în această perioadă.


In articol:

După Duminica Floriilor urmează Săptămâna Mare, iar pe parcursul acesteia, credincioșii au grijă să respecte mai mult tradiții și obiceiuri. În următoarele zile, românii se vor ocupa de ultimele pregătiri pentru această mare sărbătoare, de la preparatul cozonacilor, la vopsitul ouălor în Joia Mare. Iată ce alte tradiții este bine să respecte credincioșii în ultima săptămâna de dinaintea Paștelui. 

Citește și: Cele mai bune 5 filme pe care să le vezi de Paște în 2024

Ce tradiții trebuie să respecte românii în Săptămâna Mare?

Săptămâna Mare sau Săptămâna Patimilor este încărcată de tradiții și obiceiuri pe care românii le respectă cu sfințenie an de an. În Lunea Mare, gospodinele pregătesc casa de sărbătoare, astfel că au grijă să facă o curățenie generală. Acestea continuă curățenia și în Marțea Mare, însă de data aceasta se ocupă de treburile mai grele, de pe lângă casă.

De asemenea, ele trebuie să știe că, potrivit tradiției, după ziua de miercuri nu este bine să spele haine.

Ce tradiții trebuie să respecte românii în Săptămâna Mare?
Săptămâna Mare este încărcată de tradiții pe care românii le respectă în fiecare an[Sursa foto: freepik]

De Joia Mare sunt legate cele mai multe tradiții din Săptămâna Mare. Aceasta este ultima zi în care se pomenesc morții, astfel că femeile obișnuiesc să meargă la biserică și să împartă colaci, vin, miere sau fructe. Tot în această zi încep să se pregătească felurile de mâncare ce nu trebuie să lipsească de pe masa de Paște, mai exact pasca și cozonacii sau babele bucovinene. De asemenea, în Joia Mare se vopsesc ouăle și se spune că cei care țin cont de această tradiție vor fi feriți de boli și de necazuri. Culoarea roșie a ouălor de Paște amintește de sângele lui Iisus Hristos, ce a fost răstignit pe cruce.

În Joia Mare, cei care au ținut post este bine să se spovedească și să se împărtășească. În Vinerea Mare, credincioșii țin post negru și nu este bine să consume urzici sau oțet.

Acest obicei amintește de patimile lui Iisus Hristos, dar și de momentul în care i s-a dat oțet să bea în loc de apă. Sâmbăta Mare este ziua în care se gătesc restul felurilor de mâncare pentru masa de Paște, dar și ziua în care se fac ultimele pregătiri pentru această mare sărbătoare.

Citește și: Cele mai frumoase mănăstiri unde poți merge la slujba de Paște în 2024

Când și la ce oră încep Deniile la Biserică în Săptămâna Mare?

După Duminica Floriilor, se vor ține slujbe la biserică în fiecare zi a săptămânii. De luni până vineri se vor citi Deniile, ce amintesc de evenimente simbolice, care au avut loc înainte ca Iisus Hristos să fie răstignit, iar în Vinerea Mare se cântă Prohodul. În trecut, Deniile începeau la miezul nopții, însă acum, acestea încep între orele 17:00 și 18:00 în majoritatea bisericilor. 

Când și la ce oră încep Deniile la Biserică în Săptămâna Mare?
Iată când se merge la Denii în Săptămâna Mare[Sursa foto: freepik]

În Lunea Mare se face pomenirea lui Iosif, fiul patriarhului Iacob, ce a fost aruncat de către frații săi în fântână, iar în mod simbolic amintește de punerea lui Hristos în mormânt. În Marțea Mare, credincioșii își amintesc la Denie de predicile de pe Muntele Măslinilor și ascultă Pilda celor zece fecioare. În Miercurea Mare este pomenit Iuda, apostolul care l-a vândut pe Iisus pentru 30 de monede de argint. 

Joia Mare marchează Cina cea de Taină, când Iisus Hristos a întemeiat Sfânta Taină a Împărtășaniei, iar apoi a fost luat de farisei și dus în fața lui Pilat. Vinerea Mare este o zi de mare tristețe, în care se cântă Prohodul, ce amintește de moartea și îngroparea lui Hristos. Săptămâna Patimilor se încheie cu Sâmbăta Mare, ce marchează îngroparea trupului lui Iisus.