Close sidebar
Stiri

Tradiții și obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare

[Sursa foto: Facebook ]

Adormirea Maicii Domnului se prăznuieşte în fiecare an pe 15 august, iar de această sărbătoare se leagă mai multe tradiţii şi obiceiuri.


In articol:

 Există multe tradiţii şi obiceiuri de Sfânta Maria Mare, una dintre cele mai importante sărbători ale creştinătăţii, care este prăznuită în fiecare an pe 15 august.

Tradiţii şi obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului

 Pe 15 august creştinii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare. În această zi, Fecioara Maria a fost ridicată în împărăţia cerurilor de Fiul său, Mântuitorul Iisus Hristos.

Importanţa şi cinstirea Sfintei Maria este extraordinar de mare. Dacă restul sfinţilor au dedicată o singură zi pe an în care sunt prăznuiţi, Sfânta Maria este celebrată de mai multe ori în cursul anului bisericesc, prin praznice care preaslăvesc nu numai adormirea şi naşterea, dar şi unele minuni săvârşite prin puterea ei, după plecarea din viaţa aceasta. 

Tradiții și obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare

 Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sărbătoare închinată Fecioarei Maria, existenţa ei datând încă din secoul al V-lea.

Cultul Fecioarei Maria s-a dezvoltat în special după Sinodul IV Ecumenic, care a hotărât că Maica Domnului este Născătoare de Dumnezeu. 

 De această sărbătoare se leagă mai multe obiceiuri şi tradiţii care încă se mai păstrează în unele zone din ţară. În Translivania, femeile măritate merg cu struguri şi prune la biserică, pentru a fi sfinţite şi apoi împărţite credincioşilor. În schimb, femeile nemăritate merg cu flori din grădină la biserică pentru a fi sfinţite. Se spune că în felul acesta, familiile lor vor fi ocrotitate de boli şi de necazuri.

 Femeile înărcinate se roagă de Adormirea Maicii Domnului, pentru a avea o sarcină uşoară şi pentru ca pruncii lor să se nască sănătoşi. Tot în această zi, ciobanii îşi coboară turmele de oi de pe munte, semn că anotimpul călduros este pe sfârşite. 

Tradiții și obiceiuri de Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare

În multe sate româneşti nu se aprinde focul cu două zile înainte de această sărbătoare.

Se spune că, în caz contrar, oamenii riscă să se îmbolnăvească sau să le ia foc averea. Se mai spune despre cei care lucrează în această zi că vor avea recoltele distruse şi că animalele le vor muri. 

De Sfânta Maria Mare, fetele nemăritate care doresc să îşi găsească ursitul trebuie să poarte în sân de-a lungul întregii zilei un fir de năprasnic (ferigă, în unele zone) şi să se roage la icoana Maicii Domnului, ţinând candela aprinsă. Se mai spune că nu este bine ca femeile să se tundă sau să se scalde în ape curgătoare. De asemenea, fetele care vor să se mărite trebuie să îşi pună busuioc sub pernă, pentru a-şi visa iubitul.