Există multe tradiţii şi obiceiuri de Sfânta Maria Mare, una dintre cele mai importante sărbători ale creştinătăţii, care este prăznuită în fiecare an pe 15 august.
Pe 15 august creştinii prăznuiesc Adormirea Maicii Domnului sau Sfânta Maria Mare. În această zi, Fecioara Maria a fost ridicată în împărăţia cerurilor de Fiul său, Mântuitorul Iisus Hristos.
Adormirea Maicii Domnului este cea mai veche sărbătoare închinată Fecioarei Maria, existenţa ei datând încă din secoul al V-lea.
De această sărbătoare se leagă mai multe obiceiuri şi tradiţii care încă se mai păstrează în unele zone din ţară. În Translivania, femeile măritate merg cu struguri şi prune la biserică, pentru a fi sfinţite şi apoi împărţite credincioşilor. În schimb, femeile nemăritate merg cu flori din grădină la biserică pentru a fi sfinţite.
Femeile înărcinate se roagă de Adormirea Maicii Domnului, pentru a avea o sarcină uşoară şi pentru ca pruncii lor să se nască sănătoşi. Tot în această zi, ciobanii îşi coboară turmele de oi de pe munte, semn că anotimpul călduros este pe sfârşite.
În multe sate româneşti nu se aprinde focul cu două zile înainte de această sărbătoare.
De Sfânta Maria Mare, fetele nemăritate care doresc să îşi găsească ursitul trebuie să poarte în sân de-a lungul întregii zilei un fir de năprasnic (ferigă, în unele zone) şi să se roage la icoana Maicii Domnului, ţinând candela aprinsă. Se mai spune că nu este bine ca femeile să se tundă sau să se scalde în ape curgătoare. De asemenea, fetele care vor să se mărite trebuie să îşi pună busuioc sub pernă, pentru a-şi visa iubitul.