Românii respectă de fiecare dată tradițiile și superstițiile atribuite sărbătorilor de peste an. Pe data de 6 ianuarie este celebrată Boboteaza sau Botezul Domnului, o sărbătoare creștină care amintește de cele petreecute la apa Iordanului. Potrivit credinței populare, în noaptea de dinainte de Bobotează, fetele tinere și necăsătorite obișnuiesc să își pună busuioc sub pernă pentru a-l visa pe care care le va deveni soț, însă mulți se întreabă care este de fapt semnificația acestei plante?
Citește și: Sfântul Ioan Botezătorul 2023. Ce este bine să împarți pentru sufletele celor adormiți
Busuiocul a fost considerat dintotdeauna o plantă cu proprietăți speciale, iar tradiția de a-l pune sub pernă este una destul de veche pentru români. Denumirea de busuioc vine de la basileus, cuvântul din limba latină care înseamnă rege, iar în trecut, această plantă biblică a fost asociată cu o serie de ritualuri magice.
La noi în țară, busuiocul este asociat cu dragostea și cu fertilitatea, iar din acest motiv este des folosit în ritualuri de către fetele nemăritate. Acestea îl poartă la brâu, în cosițe sau în sân, iar înainte de culcare pun crenguța de busuioc sub pernă pentru a-și visa alesul.
După anul nou, cea mai importantă sărbătoare în calendarul creștin ortodox este Boboteaza, de care sunt legate foarte multe tradiții și obiceiuri. Fetele nemăritate folosesc acest prilej pentru a se ruga pentru dragoste și sănătate, iar în acest fel au șansa să își viseze ursitul.
Tradiția de a pune busuioc sub pernă se respectă cu precădere la trei mari sărbători din calendarul creștin ortodox, Boboteaza, Sânzienele și Sfântul Andrei. Prima ocazie pe care o au tinerele de a pune o crenguță de busuioc primită de la preot sub pernă în 2023 este în noaptea de 5 spre 6 ianuarie, în Ajun de Sânziene, pe 24 iunie, și în Ajun de Sfântul Andrei, care este cinstit anual pe 30 noiembrie.