Sfântul Ilie este sărbătorit an de an pe data de 20 iulie, iar cu aceeastă ocazie românii au grijă să respecte anumite tradiții și obiceiuri pentru a avea noroc, precum și pentru a fi feriți de rele. Sfântul Ilie este considerat cel care aduce ploaia, fulgere sau secetă, iar ziua în care este prăznuit este trecută în calendarul ortodox cu cruce roșie. Mii de români își sărbătoresc și ziua de nume pe data de 20 iulie. Iată ce nu este bine să faci în această zi.
Ziua în care este sărbătorit Sfântul Ilie este încărcată de tradiții și obiceiuri, ce au fost transmise din generație în generație. Pe data de 20 iulie se spune că este bine să aduni plante de leac, în special busuioc, care se lasă ulterior la uscat în podul casei sau în cămară.
Credincioșii obișnuiesc să meargă la biserică, dar și să dea de pomană pentru sufletele celor care nu mai sunt printre noi. De Sfântul Ilie se adună mierea din stupi și se duc fagurii la biserică pentru a fi sfințiți. Cu mierea adunată, unii oameni mănâncă grâu nou fiert, deoarece se crede că în acest fel vor fi sănătoși și vor avea parte de belșug în lunile ce urmează.
În ziua în care este prăznuit Sfântul Ilie, ciobanilor le era permis să coboare în sate pentru prima dată după urcarea oilor la stână. De asemenea, în trecut se organizau întâlniri ale satelor de pe ambii versanți ai Munților Carpați, dar și târguri, iarmaroace sau bălciuri. În unele zone se organizează și acum târguri de Sfântul Ilie.
Sfântul Ilie este considerat ocrotitorul Forțelor Aeriene Române și patronul apicultorilor. Se spune că el nu a cunoscut moartea, ci a fost ridicat la cer într-un car de foc. În tradiția populară, Sfântul nu și-a înceheiat misiunea pe pământ și așteaptă sfârșitul lumii pentru a se lupta cu diavolii. Românii au și anumite interdicții în ziua de 20 iulie 2024.
Având în vedere că de cele mai multe ori plouă pe această dată, se spune că nu este bine să deschidem ușile și ferestrele, deoarece pot intra în casă diavolii care fug de mânia Sfântului. În unele zone se consumă fructe proaspete de Sfântul Ilie, însă tradiția spune că nu este bine să se consume mere, decât după ce acestea au fost sfințite la biserică. Pe data de 20 iulie nu se lucrează, pentru ca recoltele să nu fie distruse de grindină.