• Aiud 95.2
  • Alba-Iulia 99.7
  • Bacău 88.8
  • Bârlad 104.9
  • Bistrița 97.3
  • Botoșani 91.1
  • Brașov 91.9
  • București 88.0
  • Buzău 96.7
  • Câmpeni 96.2
  • Câmpina 88.6
  • Cluj-Napoca 101.5
  • Constanța 96.9
  • Craiova 92.0
  • Focșani 95.3
  • Piatra Neamț 102.3
  • Ploiești 88.3
  • Râșnov 104.5
  • Sibiu 88.4
  • Sinaia 103.6
  • Tg. Mureș 106.4
  • Timișoara 93.9
  • Tulcea 91.4
Actualitate

Tradiții si obiceiuri de Sfinții 40 de Mucenici: Ce le este interzis cu desăvârșire creștinilor să facă pe 9 martie 2025

Ce e bine să faci de Sfinții 40 de Mucenici?
Ce tradiții se respectă de Sfinții 40 de Mucenici?  [Sursa foto: Facebook]
Sfinții 40 de Mucenici sunt trecuți cu cruce roșie în calendarul ortodox al lunii martie! Ce tradiții și obiceiuri respectă creștinii cu această ocazie?

Este sărbătoare mare în calendarul ortodox pe data de 9 martie 2025! Biserica îi cinstește pe Sfinții 40 de Mucenici din Sevastia, aceasta fiind una dintre cele mai așteptate și iubite sărbători ale primăverii. Creștinii au grijă să respecte anumite tradiții și obiceiuri cu această ocazie pentru a avea parte de noroc și prosperitate tot anul. Ei pregătesc mucenici muntenești sau moldovenești și nu uită nici de cele 40 de pahare de vin. Iată ce nu au voie credincioșii să facă în această zi de mare sărbătoare.

Citește și: Emily Burghelea a dat vestea cea mare! Vedeta este însărcinată pentru a treia oară: „O poveste de iubire care prinde viață din nou”

Cine au fost Cei 40 de Mucenici?

Sfinții 40 de Mucenici sunt prăznuiți în fiecare an de Biserica Ortodoxă la data de 9 martie. Aceștia au trăit în vremea împăratului Licinius, cunoscut drept un prigonitor al creștinilor.

Ei erau soldați creștini și făceau parte din Legiunea a XII-a Fulminata din Armenia, potrivit crestinortodox.ro. Refuzând să se închine la idoli, Sfinții Mucenici au fost întemnițați pentru 8 zile și au fost bătuți cu pietre. În ciuda chinurilor cumplite la care au fost supuși, ei au fost întăriți în dreapta credință și au rămas teferi.

Sărbătoare importantă pe 9 martie 2025! Ce tradiții respectă creștinii cu această ocazie?
Sfinții 40 de Mucenici sunt sărbătoriți pe 9 martie [Sursa foto: Facebook]

În cele din urmă, guvernatorul Armeniei i-a condamnat la moarte prin înghețare.

Într-o noapte rece, Sfinții au fost băgați fără haine pe ei în lacul Sevastiei, împrejurul căruia au fost poziționați ostași. Unul dintre Mucenici a ieșit din apa înghețată și a alergat spre baia caldă pregătită de cei care se închinau la idoli, moment în care a murit. Cei rămași au început să se roage, fiind martorii mai multor minuni. Apa lacului s-a încălzit, gheața s-a topit, iar deasupra lor au apărut 40 de cununi strălucitoare.
Unul dintre ostași văzând că o cunună nu are pe cine să se așeze a intrat în lac, mărturisind că este creștin. Pentru că au ieșit vii din lac, comandanții le-au zdrobit picioarele Sfinților, iar în urma acestei torturi au murit. Doar Meliton a supraviețuit și ar fi fost cruțat de torționari, dacă mama lui nu îl punea în car alături de ceilalți mucenici, știind că aceștia aveau pregătită împărăția cerurilor în urma chinurilor îndurate.
Meliton s-a stins din viață în cele din urmă în brațele mamei sale.

Citește și: Unde va fi înmormântată Minerva

Ce tradiții și obiceiuri respectă creștinii de Sfinții 40 de Mucenici?

Creștinii au grijă să respecte mai multe tradiții și obiceiuri pe data de 9 martie. Gospodinele pregătesc mucenici în toată țara. În Moldova, aceștia sunt copți din aluat în forma cifrei 8, iar apoi sunt însiropași cu miere și pe deasupra se presară nucă. În Muntenia, mucenicii se fierb în apă cu zahăr, nucă și scorțișoară. Se spune că cine mănâncă mucenici în această zi sfântă va fii sănătos tot anul și va avea parte de noroc.

Ziua în care sunt prăznuiți Cei 40 de Mucenici este cunoscută și drept Ziua Bărbatului. Cu această ocazie, se spune că bărbații trebuie să bea 40 sau 44 de pahare de vin. Pentru fiecare pahar se ia și câte o lingură de semințe pentru ca bărbații să aibă putere de muncă și noroc la bani în anul respectiv. Cei care nu pot bea atât de mult vin trebuie măcar să guste. Credincioșii obișnuiesc să aprindă lumânări în casă în dimineața zilei de 9 martie și să se roage pentru sănătate și belșug. De asemenea, aceștia deschid ușile și ferestrele caselor pentru ca norocul să intre.

Ce tradiții și obiceiuri sunt asociate zilei de 9 martie?
Gospodinele pregătesc mucenici pe data de 9 martie [Sursa foto: Facebook]

De Sfinții 40 de Mucenici se pot face pomeni pentru sufletele celor celor adormiți. Pachetele cu mâncare tradițională se împart rudelor, vecinilor și oamenilor nevoiași. În trecut, bărbații scoteau plugul în fața casei, prin acest gest marcând perioada în care se începe munca la câmp. În unele zone se adună toate lucrurile nefolositoare din gospodărie și se ard, iar tinerii trec pe deasupra focului pentru a-și purifica trupul.

Citește și: Momentul de cumpănă care a făcut-o pe Minerva să își deschidă HARTA: "M-au lăsat fără replică. A fost greu, răscolitor și dureros". Ce au arătat datele ei astrologice

Ce nu ai voie să faci de Sfinții 40 de Mucenici?

De Sfinții 40 de Mucenici, creștinii nu au voie să muncească sub nicio formă. Cei care nu țin cont de această sărbătoare vor fi pedepsiți cu 40 de zile de boală. O veche superstiție spune că nu se aruncă gunoiul din casă pentru a nu se înmulți lupii. La țară, gospodinele nu trebuie să ia ouăle din cuibare. Se spune că este bine ca acestea să rămână acolo pentru ca gâinile să aibă spor la ouă și la pui tot anul. Pe data de 9 martie, creștinii nu trebuie să se certe, să bârfească sau să le spună vorbe rele apropiaților. De asemenea, aceștia nu trebuie să fie zgârciți și să le întaorcă spatele oamenilor care le cer de mâncare. Chiar dacă este o sărbătoare importantă a lunii martie, cei care țin post nu au dezlegare la pește.