- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Tradiții și obiceiuri în Lunea Mare. Ce este total interzis să faci în prima zi din Săptamâna Patimilor

Săptămâna Patimilor începe azi, 14 aprilie 2025, cu Lunea Mare. Iată ce semnficație are această zi sfântă, de ce tradiții și obiceiuri trebuie să țină cont credincioșii de pretutindeni, dar și ce le este complet interzis pentru ca necazurile și supărările să îi ocolească în următoarele luni.
Ce semnificație are Lunea Mare?
Săptămâna Patimilor este cuprinsă între Duminica Floriilor și Învierea Domnului, marcând o perioadă de reflecție și pregătire spirituală pentru întâmpinarea marii sărbători. În Lunea Mare, preoții aduc în fața credincioșilor care vin la biserică icoana Patriarhului Iosif, iar la liturghie se citesc fragmente din viața lui. Acesta a fost vândut de frații săi, așa cum Hristos a fost vândut de Iuda pentru 30 de arginți.

De asemenea, prima zi din Săptămâna Mare ne mai oferă o lecție prețioasă, deoarece este pomenit smochinul neroditor, care a fost blestemat de Iisus să se usuce pentru că nu avea rod. Astfel, se arată că Dumnezeu este darnic și iubitor, însă aplică și dreptatea.
La Judecata de Apoi, cei care au trăi în credință și făcând fapte de milostenie, vor fi răsplătiți, în timp ce cei care au trăit în deșertăciune, refuzând să „rodească” vor fi aspru pedepsiți.Tradiții și obiceiuri pentru Lunea Mare în 2025
Credincioșii au grijă să respecte anumite tradiții și obiceiuri în Lunea Mare. Aceștia încep curățenia de Paște, astfel că toată ziua muncesc din greu pentru ca fiecare cameră să arate impecabil. Românii spală rufele și șterg piesele de mobilier, aerisesc obiectele de prin casă, scot gunoaiele din locuință și de prin curte și fac mici reparații acolo unde este cazul. O veche superstiție spune că dacă o casă nu este curățată înainte de Învierea Domnului, aceasta va fi blestemată.

Majoritatea românilor merg în Lunea Mare la biserică pentru a participa la Denie. Această slujbă specială săvârșită de către preoți este menită să amintească credincioșilor de patimile lui Hristos. Denia începe de la orele 16:00-18:00, iar în această seară le va aminti de Patriarhul Iosif și de smochinul neroditor. Începând de luni, creștinilor li se recomandă abstinența conjugală și un post mai aspru. Unii dintre ei țin chiar post negru, astfel că nu mai consumă niciun aliment de la răsărit până la apus. Ei au grijă să fie mai buni și mai darnici cu cei din jur, dar și să se roage mai mult. Începând de luni, se fac și cumpărături pentru masa de Paște, de pe care nu lipsesc niciodată produsele tradiționale, ouăle încondeiate, pasca, drobul, cozonacii, friptura sau salata boeuf.
Ce le este interzis cu desăvârșire creștinilor să facă în Lunea Mare din Săptămâna Patimilor?
Credincioșilor le este interzis să consume mâncăruri cu urzici sau oțet în Săptămâna Patimilor, deoarece Iisus Hristos a fost bătut cu urzici înainte să fie răstignit, iar când a cerul apă i s-au umezit buzele cu oțet. Românii nu au voie să dea cu var în Lunea Mare, deoarece riscă să atragă necazuri și boli cumplite. Aceștia nu trebuie să spună vorbe rele, să se certe sau să bârfească. Fiind o perioadă de post, nu se merge la petreceri, nu se consumă alcool sau alte alimente de dulce. Chiar dacă în Lunea Mare se începe curățenia de Paște, românii trebuie să evite muncile grele la câmp, orientându-se spre alte treburi prin gospodărie. De asemenea, este important ca azi să nu se lenevească.