• Aiud 95.2
  • Alba-Iulia 99.7
  • Bacău 88.8
  • Bârlad 104.9
  • Bistrița 97.3
  • Botoșani 91.1
  • Brașov 91.9
  • București 88.0
  • Buzău 96.7
  • Câmpeni 96.2
  • Câmpina 88.6
  • Cluj-Napoca 101.5
  • Constanța 96.9
  • Craiova 92.0
  • Focșani 95.3
  • Piatra Neamț 102.3
  • Ploiești 88.3
  • Râșnov 104.5
  • Sibiu 88.4
  • Sinaia 103.6
  • Tg. Mureș 106.4
  • Timișoara 93.9
  • Tulcea 91.4
Stiri mondene

Tudor Chirilă, discurs manifest pe scena festivalului Untold: "Sclavii sunt ăia care plătim taxe, barosanii sunt ăia care le ciordesc și le cheltuie"

Tudor Chirilă, mesaj dur de pe scena Untold
Tudor Chirilă [Sursa foto: Facebook, captura video, colaj Radio Impuls]
Înainte să înceapă să cânte piesa „Barosanii”, Tudor Chirilă a transmis un mesaj manifest.

Tudor Chirilă este unul dintre cei mai apreciați artiști din România. De-a lungul carierei sale, stilul său nonconformist a fost apreciat de publicul larg, iar când vine vorba de anumite critici sau dezvăluiri, cântărețul nu se dă înlături. Așa s-a întâmplat și de această dată. Actorul și liderul trupei „VAMA”, invitat la festivalul Untold, nu a ratat ocazia ca în fața zecilor de mii de spectatori să atace din nou sistemul juridic din România. Artistul a vorbit despre „săracii” și „barosanii” României. 

„Țara noastră are parte de două chestii: sclavii și barosanii. Sclavii sunt ăia care plătim taxe, barosanii sunt ăia care le ciordesc și le cheltuie. Fiecare român se naște cu 300 de euro în minus. După 20 de ani de activitate DNA, corupția este de 1 miliard de euro pe an. Aia adevărată e în jur de 16 miliarde, bani care se fură de la noi. Și încă ceva: din toate condamnările de corupție, 80% sunt cu suspendare! Furați liniștiți! Cântecul ăsta este pentru barosani.

Cântă cineva cu noi în seara asta, sclavilor? Pentru barosani?”
, a spus Tudor Chirilă.

Tudor Chirilă mesaj pe scena Untold
Tudor Chirilă [Sursa foto: Facebook/ Tudor Chirilă ]

Citește și: Tudor Chirilă, despre cel mai "crunt" moment din viața lui: "Nu prea m-am integrat acolo"

Tudor Chirilă vorbește despre maerile probleme din România

Ulterior, Tudor Chirilă a postat pe pagina sa de Facebook un mesaj în care a făcut o radiografie a măsurilor politice și economice din ultima perioadă și în care a amintit și de protestele violente din 10 august 2018.

"Au pus justiția la pământ, legiferând împotriva statului de drept și în favoarea infractorilor sub ochii noștri, dar au menținut și apărat pensiile speciale. Din DNA au făcut o umbră de instituție pentru că au deposedat-o de instrumente pentru urmărirea penală și de resurse umane (procurori). S-au asigurat că CCR îi va sprjini când au nevoie. Cu ajutorul unui președinte ticălos au refăcut USL și au confiscat puterea. Au trimis alegerile în derizoriu prin comasare, creând confuzie și dezorganizare, și și-au asigurat controlul asupra administrației locale din toată țara.

Consiliile județene, primăriile, toate sunt ale lor. Cine sunt ei? În marea lor majoritate o mafie coruptă care frânează dezvoltarea României. E adevărat, cu largul concurs al populației. Ni se aruncă în ochi cifre de creștere economică, dar 30 la sută din populația țării se zbate mult sub media europeană a sărăciei. Această populație captivă este și bazinul de votanți care îi ține la putere. Nu avem infrastructură, autostrăzi, spitale, școli, aeroporturi, România e deposedată de forță de muncă pentru că oamenii au plecat pe capete, sistemul de educație e viciat, corupt și îmbătrânit, serviciile sociale se fac că funcționează, companiile de stat sunt ineficiente și sunt doar surse de sinecuri
pentru loialii partidelor, știrile zilei se împart între achitări de corupți (vezi Puiu Popoviciu) sau morți suspecte în spitale sau prin fața lor, legile sunt făcute de incompetenți incapabili să apeleze la specialiști care să îi consilieze, aparatul bugetar este supradimensionat cu rubedenii și relații care nu au ce căuta pe posturile alea, inițiativa privată e sufocată de tot felul de simulacre de măsuri luate de ochii Europei (vezi e-TVA), corabia e în derivă, partidele finanțate din banii noștri își cumpără imagine cosmetizată la televiziuni, manipularea mediatică e la ordinea zilei.

Tudor Chirilă mesaj pe scena Untold
Tudor Chirilă [Sursa foto: Facebook/ Tudor Chirilă ]

Tudor Chirilă:" Oamenii au fost bătuți, gazați, stropiți cu furtunurile, bătuți din nou, dispersați. Ca la mineriade"

Trăim într-o țară în care s-a creat o mică oligarhie care transmite din tată-n fiu "puterea". Oamenii sunt blazați, dezabuzați, resemnați. Absurdul instituțional și birocrația îi țin blocați pe români în diversele lor încercări antreprenoriale. Oamenii nu mai cred în instituții, în dreptate, în civilizație, în meritocrație. Au abdicat și nu le mai pasă de ce se întâmplă cu taxele lor, se lasă furați fără să mai protesteze. Sau fură la rândul lor. Au apărut profeții extremiști numa' buni să facă jocul corupților de la putere. Oamenii săraci se uită în gura lor cum promit jocuri piramidale. Nu este un tablou sumbru cel înfățișat mai sus, este un tablou realist dacă ieși din cele câteva orașe mari care produc bani sau creștere economică. Acum șase ani, pe 10 august, zeci de mii de români au ieșit în stradă (unii veniți din străinătate) pentru un scenariu de viață mai bun, pentru o țară fără corupție sau măcar fără atâta corupție. Puterea de atunci a reprimat în mod violent un miting pașnic. Oamenii au fost bătuți, gazați, stropiți cu furtunurile, bătuți din nou, dispersați. Ca la mineriade. Se pare că miza era mare. După șase ani nu avem niciun vinovat pentru ce s-a întâmplat pe 10 august. Niciun vinovat pentru asaltul forțelor de ordine asupra cetățenilor care își exercitau un drept constituțional. Este asta o țară funcțională?", este mesajul scris de Tudor Chirilă

Tudor Chirilă mesaj pe scena Untold
Tudor Chirilă [Sursa foto: Facebook/ Tudor Chirilă ]

Citește și:" Pe bune, cine să ne unească? Când cinci milioane de români trăiesc în străinătate, mulți dintre ei uscându-se de dor". Tudor Chirilă și-a exprimat disprețul de modul în care oficialii statului organizează parada de Ziua Națională a României