În contextul cutremurelor devastatoare din Turcia, Twitter a devenit o sursă importantă de comunicare pentru rudele victimelor, supraviețuitori și militanții pentru ajutor. Cu toate acestea, autoritățile au restricționat accesul la aplicație, după ce au fost făcute publice criticile referitoare la reacția lentă a autorităților.
Președintele Ergogan a ajuns miercuri în zona cel mai putermic afectată de seisme și a fost întâmpinat cu nemulțumire de oamenii care spun că nu au primit niciun ajutor din partea autorităților.
„Unde sunt corturile, unde sunt camioanele cu mâncare? ”, a intrebat o supraviețuitoare din Antakya. „Am supraviețuit cutremurului, dar vom muri aici din cauza foamei sau a frigului.” Ea a spus ca nu a văzut pe nimeni să împartă alimente.
Președintele a recunoscut că autoritățile s-au confruntat cu anumite probleme, însă acum acestea s-au rezolvat.
„Inițial au fost probleme pe aeroporturi și pe drumuri, dar astăzi lucrurile sunt mai ușoare și mâine va fi și mai ușor. Ne-am mobilizat toate resursele. Statul își face treaba”, a spus președintele Recep Tayyp Erdogan.
La doar câteva zile de la dezastrul produs în Turcia, Regele Charles al III-lea a transmis un mesaj emoționant, în numele său și al soției sale, Camilla. Monarhul, în vârstă de 60 de ani și-a exprima șocul și tristețea după ce a aflat de dezastrele produse în urma mișcărilor seismice. Regele Charles a ținut să transmită condoleanțe familiilor celor care și-au pierdut viața în urma imapctului cutremurelor.
„Soţia mea şi cu mine am fost foarte şocaţi şi profund întristaţi de vestea cutremurelor devastatoare din sud-estul Turciei. Nu pot decât să încerc să-mi imaginez amploarea suferinţei şi a pierderilor ca urmare a acestor tragedii îngrozitoare şi am dorit în mod special să transmit cele mai profunde şi sincere condoleanţe familiilor tuturor celor care şi-au pierdut apropiaţii”, a transmis regele Charles al III-lea.