În urmă cu câteva secole, fotografiile reprezentau o raritate. Astăzi, apariția unor astfel de exemplare reprezintă accesul către fragmente de istorie. Ultima dintre pozele cunoscute și certificate ale marelui poet urmează să fie scoasă la licitație marți, 19 iulie, de către casa Artmark.
Citeste si: 15 ianuarie 2021! 171 de ani de la nașterea lui Mihai Eminescu
„Între fotografia de la Iaşi, din 1884, când avea 34 de ani (studioul Nestor Heck), şi cea din 1887 (studioul Jean Bieling, Botoşani) e o distanţă de trei ani, dar transformarea chipului lui Eminescu arată, parcă, o trecere a timpului pe trei decenii. Poetul este acum (în 1887, la 37 de ani) în perioada de instalare totală a bolii psihice, decăderea fizică e vizibilă, iar celebra privire tăioasă şi penetrantă e deja amintire; ochii privesc golul interior, ca şi pe cel din afara propriei fiinţe, o deşertăciune a existenţei prinsă cu atâta profunzime în opera sa”, scrie muzeograf Liviu Apetroaie din cadrul Muzeului
Fotografia este a patra şi ultima făcută în atelierul lui Jean Bieling în noiembrie 1887, la Botoşani şi a fost, în acea perioadă, cea mai răspândită, mai ales după moartea poetului din 15 iunie 1889.
Citeste si: 172 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu. Cele mai frumoase poezii scrise de poetul naţional
„Fotografia s-a făcut la insistenţele surorii sale, Aglaia, venită de la Cernăuţi la Botoşani, unde se afla şi Eminescu, bolnav, în casa celeilalte surori, Henrietta, care, şi ea suferindă, se străduia să-i poarte de grijă fratelui drag. Portretul a fost cerut cu insistenţă şi de prietena familiei, Cornelia Emilian, din Iaşi, susţinătoare materială a poetului şi a Henriettei, în ultima parte a vieţii lor”, precizează Liviu Apetroaie.
La licitație va fi prezentă și o fotografie cu Regina Maria, alături de fiica sa, Principesa Mărioara. A fost realizată în 1907 la Cotroceni și poartă semnătura olografă a reginei. Prețul de pornire este de la 500 de euro.