- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Ultima săptămână de dezlegare! Ce greșeală NU trebuie să faci în Săptămâna Albă, înainte de Postul Paștelui 2025

Pe data de 24 februarie 2025, creștinii ortodocși au intrat în Săptămâna Albă sau a Brânzei, care are o semnificație aparte pentru ei și îi ajută să se pregătească sufletește și trupește pentru începerea Postului Paștelui. Cu această ocazie, credincioșii trec printr-o perioadă de tranziție, care îi va ajuta să se adapteze la regulile stricte impuse de perioada postului. Iată ce nu au voie să facă românii sub nicio formă săptămâna aceasta.
Ce trebuie să știi despre Săptămâna Albă?
Ultima săptămână dinaintea Postului Paștelui este cunoscută drept Săptămâna Albă sau a Brânzei. Aceasta începe pe data de 24 februarie și se termină pe 2 martie în 2025. Cu această ocazie, credincioșii renunță la carne și consumă doar lactate, adoptând un regim alimentar mai simplu, asemănător primilor oameni din Rai, care nu cunsumau carne. Săptămâna Albă îi ajută pe credincioși să se adapteze mai ușor la regulile Postului Mare, care este considerat cel mai aspru din cursul anului.

Citește și: Filmarea cutremurătoare cu Andrei Perneș care pare să-i prevestească moartea, șochează internetul VIDEO
Ce nu ai voie să faci sub nicio formă în Săptămâna Albă?
În Săptămâna Albă, creștinii ortodocși nu au voie să consume carne sub nicio formă. Aceștia au început să renunțe la alimentele de origine animală pentru a se pregăti pentru Postul Mare în Duminica Înfricoșătoarei Judecăți sau a lăsatului sec de carne, care anul acesta a picat pe data de 23 februarie. Credincioșilor le este permis să consume doar pește, ouă și lactate săptămâna aceasta, urmând ca după Duminica izgonirii lui Adam din Rai sau a Lăsatului Sec de Brânză, care pică pe 2 martie, să se renunțe de tot la alimentele de dulce.
În zilele de miercuri și vineri nu se săvârșește Sfânta Liturghie în bisericile ortodoxe. De asemenea, în Săptămâna Albă nu se fac nunți sau alte petreceri. Pe parcursul zilei de miercuri se citește pentru prima dată rugăciunea Sfântului Efrem Sirul „Doamne și Stăpânul vieții mele”. Marțea se spune că nu este bine să se spele rufe sau să te speli pe cap, deoarece vei încărunți mai devreme. Sâmbăta, gospodinele fac plăcinte pe care le dau de pomană celor nevoiași.
Duminica din Săptămâna Albă este numită Duminica Iertării. Cu această ocazie, credincioșii merg la Vecernie seara și se roagă pentru iertarea păcatelor. De asemenea, ei obișnuiesc să meargă în vizită la cei dragi pentru a-și cere iertare pentru greșelile făcute, dar și să se împace cu persoanele cu care s-au certat pentru a începe postul cu sufletul împăcat.

Când începe Postul Paștelui în 2025?
Postul Paștelui începe pe 3 martie 2025, moment în care credincioșii vor renunța pentru 7 săptămâni la alimentele de origine animală, la gânduri necurate, pofte, vorbe și fapte rele. Potrivit crestinortodox.ro, acesta a fost instituit în cinstea Patimilor și Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, prin care noi am fost mântuiți. Perioada postului le permite creștinilor să-și curețe sufletul și trupul, prin abținerea de la lucrurile care nu sunt plăcute lui Dumnezeu, spovedanie, rugăciune și fapte bune.
Pentru catolici, postul începe pe 5 martie, când se sărbătorește Miercurea Cenușii. În această zi, credincioșii merg la biserică și primesc cenușă pe cap ca semn al pocăinței și al smereniei, precum și a dorinței de a se apropia de Dumnezeu prin post și rugăciune.
Postul Paștelui este considerat cel mai aspru post din an, deoarece este și cel mai lung, iar credincioșii au la dispoziție doar două zile cu dezlegare la pește. Aceștia pot consuma alimente din pește pe 25 martie, de Buna Vestire, dar și pe 13 aprilie, când se sărbătorește Intrarea Domnului în Ierusalim sau Floriile. Aceste două sărbători sunt considerate prilejuri de bucurie, astfel că postul devine mai permisiv.