A murit Andrei Ionescu! Anunțul trist a fost anunțat de Teatrul Național din București (TNB), unde acesta și-a desfășurat o mare parte a carierei. Pierderea Ilenei Stana-Ionescu a fost o lovitură grea pentru regretatul actor, dar dragostea lor a rămas o inspirație pentru toți cei care i-au cunoscut. Acum, cei doi se regăsesc într-un alt univers, continuând poate acea poveste de iubire care a învins timpul și provocările vieții.
„Domnul Andrei a murit ieri, în somn, la fel ca Ileana. La ora 8.00 dimineața m-am dus să îl trezesc. Era cald, eu îl tot strigam, dar nu răspundea. M-am speriat foarte rău, am chemat repede Salvarea, i-am sunat și pe nepoții din București, dar și pe fiul lui, din America. S-a
„ Au venit cei de la o firmă de pompe funebre, l-au luat, ei se ocupă de acte, de tot. Îl așteptăm pe fiul lui, să vină din America. E distrus de durere, în cinci luni și-a pierdut ambii părinți. Încă nu ne-a anunțat când ajunge în țară. Să vedem cum găsește bilet. Dorința lui Andrei a fost să fie incinerat, ca să fie din nou lângă Ileana, marea lui dragoste”, a mai spus pentru sursa menționată mai sus.
Andrei Ionescu s-a născut pe 17 decembrie 1927 la Ploiești și a trecut la cele veșnice pe 26 noiembrie 2024, la București. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică în 1955, iar în același an a debutat pe scena Teatrului de Stat din Reșița, unde a jucat primele sale roluri timp de 4 ani. Între 1959 și 1966, a interpretat peste 20 de personaje pe scena Teatrului Tineretului din Piatra Neamț. De asemenea, a activat și pe scena Teatrului Dramatic Bacovia din Bacău, unde a primit alte 12 roluri.
La Teatrul Naţional din Bucureşti vine în 1971 şi nu mai părăseşte scena până la vârsta pensionării. A jucat în spectacole de mare succes, alături de unii dinte cei mai mari actori, şi sub bagheta unor regizori de renume, în piese precum: „Danton” de Camil Petrescu, „A treia ţeapă” de Marin Sorescu, „Oameni şi şoareci” de J. Steinbeck, „Peripeţiile bravului soldat Sweik” de J. Hasek, „Richard al III-lea” de W. Shakespeare, „Infernalul mecanism” de Cocteau, „Caligula” de Albert Camus, „Romulus cel Mare” de Friedrich Dürrenmatt, „Zbor deasupra unui cuib de cuci” de Dale Wasserman, „Vassa Jeleznova” de Gorki, ultimul rol fiind în „Numele tandafirului” de Umbeto Eco, pe care l-a interpretat din 1998 până în 2001.