Pe data de 24 februarie se împlinește un an de la începutul războiului din Ucraina. Războiul care a „cutremurat” Europa a început după ce în 2021, Rusia a pornit o concentrare de forțe militare de mare amploare în apropierea frontierei de est a Ucrainei. De la anexarea ilegală a regiunilor Donețk și Luhansk și până la o agresiunea militară neprovocată și nejustificată a fost doar un pas pentru președintele Rus. Timp de un an, cele două state au luptat cu toate forțele, fără a se ajunge la un acord și amenințând tot mai mult securitatea întregii lumi.
Vezi aici o listă a celor mai importante evenimente care au avut loc de la începutul tăzboiului din Ucraina.
Citește și: Luptele au continuat în Ucraina în ciuda promisiunii de încetare a focului de 36 de ore
Mercenarii Wagner sunt redistribuiți din Africa pentru a-l asasina pe președintele ucrainean. Președintele Volodimir Zelensky transmite un mesaj clar și convingător, plimbându-se pe străzile Kievului: „Sunt aici. Nu vom depune nicio armă.” UE își deschide porțile pentru sute de mii de refugiați din Ucraina, țările vecine precum Polonia, Ungaria și România fiind foarte apreciate pentru generozitatea lor.
Prețurile alimentelor și energiei cresc pe măsură ce atenția se îndreaptă asupra impactului mai larg al războiului.
O rachetă rusă a lovit o gară din Kramatorsk pe 8 aprilie, ucigând cel puțin 50 de civili și rănind peste 100. Această
Suedia și Finlanda doresc ca Ucraina să devină membră NATO, deși există o opoziție politică din partea Turciei și Ungariei. Rusia își organizează parada anuală a Zilei Victoriei pe 9 mai pentru a marca înfrângerea nazismului de către URSS în cel de-al doilea război mondial. Luptătorii din oțelăria Azovstal, ultimul buzunar al rezistenței ucrainene din Mariupol, arborează în cele din urmă steagul alb după o lungă perioadă de luptă.
Citește și: Armistițiu încălcat în Ucraina. Schimb de focuri pe frontul din Bahmut
La 100 de zile de la izbucnirea războiului, zeci de mii de oameni au murit, alte milioane au fost nevoiți să își părăsească locuințele, iar siturile istorice și culturale ale Ucrainei au fost devastate de lupte. O mulțime de compani refuză să mai funcționeze în Rusia, ceea ce, împreună cu sancțiunile internaționale, paralizează economia Rusiei. Forțele ucrainene recuceresc Insula Șerpilor.
Ultimul oraș din estul regiunii Luhansk cade sub invazia rusă. Rusia începe să închidă periodic gazoductele Nord Stream în încercarea de a crește presiunea asupra Europei, ceea ce aduce Europa în fața unei crize energetice. Ucraina și Rusia au convenit asupra unui acord de referință care permite exportul cerealelor ucrainene peste Marea Neagră. Rachetele HIMARS din SUA încep să lovească depozitele de muniție, logistica și sistemele de comandă și control rusești.
Toate exporturile de gaze către Europa sunt oprite pe 31 august, gigantul energetic de stat al Rusiei Gazprom invocând lucrări de întreținere la conducta Nord Stream 1. Prețurile cresc imediat.
Președintele Volodimir Zelenskyy ridică steagul ucrainean în orașul Izium pe 10 septembrie, o mare victorie strategică pentru Kiev. Președintele Rus anunță o „mobilizare parțială” a 300.000 de soldați pentru a lupta în Ucraina, declanșând o fugă masivă a rușilor care încercau să scape de serviciul militar. Rusia anexează oficial Donețk, Herson, Lugansk și Zaporizhzhia la 30 septembrie. Într-o mișcare considerată ilegală conform dreptului internațional, Putin spune că regiunile anexate vor face parte din Rusia „pentru totdeauna”.
O mare explozie rdistruge un pod care leagă Rusia și Crimeea, care servește drept o rută majoră de aprovizionare pentru forțele Moscovei care luptă în Ucraina. Kievul nu își asumă responsabilitatea pentru explozie, deși Rusia indică drept vinovat „teroarea ucraineană”. Rusia începe să bombardeze infrastructura energetică a Ucrainei, întrerupând energia electrică și încălzirea înainte de iarnă.
Orașul Herson este eliberat. Polonia este pusă în alertă maximă după ce o explozie în apropierea graniței cu Ucraina a ucis doi oameni. Se pare că explozia mortală a fost cauzată de o rachetă de apărare aeriană ucraineană. Inflația în Europa scade, dar este încă la un nivel îngrijorător. NATO promite că va admite Ucraina în alianța vestică, deși există îndoieli considerabile cu privire la momentul în care Kievul va putea adera.
Volodimir Zelensky se îndreaptă spre SUA, fiind prima sa vizită de stat în afara țării de la începutul războiului. Președintele american, Joe Biden, promite că va trimite sisteme de apărare aeriană Patriot pentru a ajuta Ucraina să evite atacurile rusești asupra infrastructurii sale energetice. În ziua de Crăciun, Vladimir Putin susține că Rusia este „gata să negocieze” cu Ucraina- o cerere exclusă de liderii din Ucraina. Președintele rus folosește public cuvântul „război” pentru a se referi la invazia țării sale pentru prima dată.