- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Un nou proiect în Parlament: Codul Rutier se schimbă, din nou, din cauza accidentelor: „Să călătorească în condiții de siguranță”
Se schimbă iar regulile rutiere din cauza accidentelor! Parlamentarii USR Denisa Neagu, Silvia Dinică şi Pollyanna Hangan au depus un proiect de lege la Senat prin care sunt introduse mai multe reglementări de siguranţă pentru autovehiculele destinate transportului şcolar.
„Am iniţiat acest proiect pentru că îmi doresc ca elevii să călătorească în condiţii de siguranţă sporită atunci când folosesc autobuzele şi microbuzele şcolare. În ultimii ani, au avut loc zeci de accidente rutiere în care au fost implicate autovehicule şcolare, accidente care s-au soldat cu răniţi şi cu decese în rândul elevilor.
Citeste si: Cum se acordă prioritate în sensul giratoriu? Prevederile din Codul Rutier 2022
De asemenea, pentru o mai mare vizibilitate în trafic, autovehiculele cu rol de transport public de elevi ar trebui vopsite cu o culoare uşor de remarcat în trafic (galben/portocaliu).
„Aceasta este o măsură prin care îi facem mai atenţi pe ceilalţi participanţi la trafic ale căror acţiuni ar putea provoca un accident, dar ar duce şi la sporirea vizibilităţii maşinilor în condiţii meteo nefavorabile (ploaie, ceaţă etc.). De asemenea, considerăm importantă instalarea unui sistem de monitorizare GPS în timp real a rutelor, precum şi a unei camere de supraveghere care să filmeze în interiorul şi în exteriorul autovehiculului. Toate acestea sporesc siguranţa la bordul maşinilor care transportă elevi”, consideră Silvia Dinică, senator USR, potrivit aceleiași surse.
Se schimbă regulile Codului Rutier
Această inițiativă a USR vine înainte ca România să achiziţioneze 3.200 de microbuze şcolare verzi prin fondurile europene nerambursabile incluse în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă.
„România avea, în decembrie 2019, aproape 4.300 de microbuze şi autobuze şcolare. Modificarea acestora, respectând reglementările propunerii noastre legislative, ar însemna o cheltuială de la bugetele locale ale primăriilor de aproape 9,2 milioane de lei. Impactul bugetar este, iată, nu unul atât de mare şi nu trebuie să uităm că viaţa are prioritate”, a explicat deputata USR Pollyanna Hangan.