Bilanțul masacrului din sala de concerte Crocus, situată la periferia Moscovei și revendicat de Statul Islamic, a ajuns la 139 de persoane decedate și 182 de răniți.
Autoritățile ruse au arestat opt persoane suspecte că au luat parte la atac.
Un nou suspect arestat după masacrul din Moscova
Un nou suspect implicat în atentatul de la Crocus City Hall din Moscova, care a rezultat în decesul a 139 de persoane, a fost reținut marți și plasat în detenție provizorie. Acesta este al optulea suspect arestat în legătură cu atacul ce a avut loc sâmbătă. Conform declarațiilor autorităților, ultimul suspect reținut în cazul atentatului este originar din Kîrgîzstan, o națiune situată în Asia Centrală, învecinată cu Tadjikistanul.
Individul are 31 de ani și deține cetățenie rusă. În timpul unei audieri, el a negat orice legătură cu ceilalți inculpați implicați în orchestrarea atentatului, afirmând că nu avea cunoștință despre planurile lor. Suspectul a motivat că intenția sa era pur și simplu aceea de a găsi un chiriaș, având în vedere că oferea spre închiriere un apartament. Directorul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB), Aleksandr Bortnikov, a afirmat marți că presupușii responsabili pentru atentatul din apropierea Moscovei, revendicat de organizația teroristă Statul Islamic (SI), ar fi urmat să fie întâmpinați ca eroi în Ucraina.
Bortnikov a subliniat că suspecții plănuiau să se deplaseze în Ucraina, unde erau așteptați să fie primiți cu onoruri deosebite. Totuși, a adăugat el, persoana care a comandat atacul încă nu a fost identificată.
Kremlinul acuză Ucraina pentru masacrul din Moscova
Chiar dacă atentatul a fost revendicat de Statul Islamic, serviciile de securitate ruse se străduiesc să găsească legături care să indice o implicare ucraineană.
FSB a raportat marți că un cetățean asociat cu o grupare pro-Ucraina a decedat din cauza detonării bombei pe care o avea asupra sa în momentul arestării, în regiunea Samara (Volga), unde se presupune că planifica un atac terorist. "La prinderea suspectului, dispozitivul exploziv pe care îl purta a detonat, provocându-i răni fatale. Nici membrii forțelor de securitate, nici civili nu au fost răniți în urma exploziei.", a declarat FSB, conform agenției de presă de stat ruse RIA Novosti, care nu a specificat dacă explozia a fost intenționată sau accidentală. Se pare că individul era membru al "Corpului Voluntarilor Ruși", o organizație cu sediul în Ucraina care se opune forțelor susținute de Kremlin. După incident, autoritățile ruse au sugerat inițial o posibilă legătură cu Ucraina, o acuzație pe care Kievul, precum și "Legiunea Libertății Rusiei", o grupare de luptători ruși anti-Kremlin, au negat-o ferm. Acuzațiile formulate de serviciile rusești, care nu au fost confirmate, trebuie tratate cu precauție.
Zeci de suspecți că ar fi teroriști, arestați în Turcia
Autoritățile din Turcia au reușit arestarea a 147 de indivizi suspectați că ar fi teroriști și fac parte din gruparea Statul Islamic (SI). Acești suspecți au fost capturați în cadrul unor operațiuni desfășurate în 30 din cele 81 de provincii ale țării. În plus, în ziua de duminică, alte 40 de persoane suspectate de legături cu SI au fost arestate în opt provincii turcești, conform declarațiilor oficiale. Acest val de arestări face parte dintr-o amplă operațiune de securitate, declanșată la scurt timp după atentatul terorist din Moscova.
Cum a murit Silviu Prigoană: Află care e cauza decesului și ce s-a întâmplat în ultimele momente din viața lui! Tot ce trebuie să știi despre omul de afaceri