În timp ce alți primari își fac planuri pentru cele mai spectaculoase artificii, administrația unui oraș a luat o decizie care ar putea să îi supere pe iubitorii de tradiții, însă să-i bucure pe cei care vor să îndepărteze poluarea. La Iași, propunerea consilierilor USR de a se renunța la artificii în noaptea de Revelion a fost adoptată, iar spectacolul din noaptea dintre ani ar putea fi realizat cu ajutorul a 200 de drone.
Argumentul folosit în favoarea renunțării la focul de artificii a fost că animalele de companie se sperie foarte tare din cauza bubuiturilor. În timp ce oamenii se bucură de artificii, pentru animale zgomotul foarte puternic este un chin și poate chiar să le pună viața în pericol. Totodată, oamenii au constatat că după focul de artificii, animalele lor de companie nu au mai putut fi găsite, doarece au fugit, speriate fiind de zgomotul deranjant.
„ Am pornit de la o statistică a asociațiilor de protecție a animalelor, care specifică faptul că, în 31 decembrie, numărul de cazuri pentru dispariția animalelor este cel mai mare procent din an”, a fost explicația consilierului local USR Iași, Andrei Popescu.
Vestea a împărțit ieșenii în două tabere. În timp ce unii sunt nemulțumiți de noua măsură, alții se gândesc la binele animalelor și susțin că decizia este una potrivită.
„ Mergem pe tradițional. Am o vârstă, nu că nu m-aș schimba, sunt foarte adaptabil, dar nu la prostii.” / „Mă gândesc și la căței, mă gândesc și la copii. De exemplu, nepoții mei abia așteaptă să vadă artificiile”, „Este o idee foarte bună. Câinele meu, l-am luat de pe stradă, și este foarte speriat de aceste zgomote, trebuie să fiu atentă când sunt artificii, câinele va fi foarte speriat. Sunt mulți căței pe stradă, nu au o casă, e o idee bună, să nu îi speriem, să evităm accidentele”, ”„Mai bine să nu se dea artificii, cel puțin în zonele cu case. Unde sunt mulți câini afară nu ar trebui să se dea.”, au declarat câțiva localnici.