Close sidebar
Stiri

Un preot din Botoşani, mesaj controversat înainte de Bobotează: „După ce ai dat 500 de lei pe băutură și mâncare, refuzi să îl primeşti pe popa cu Boboteaza. Închide ușa”

Mesajul controversat al unui preot din Botoşani de dinainte de Bobotează a ajuns viral pe rețelele sociale. Părintele este revoltat pentru că nu se deschid toate ușile caselor atunci când ajunge.


In articol:

În apropierea sărbătorii de Bobotează, un preot din Botoşani a transmis un mesaj pentru "românul spiritual". Teodor Ciurariu s-a declarat de-a dreptul revoltat de postările oamenilor care ”fac circ pe internet”, deoarece nu vor să-i primească pe preoți cu Boboteaza, chiar dacă în urmă cu câteva zile au cheltuit mulți bani pentru băutură și mâncare.

Preotul a făcut haz de necaz și le-a spus credincioșilor că nu trebuie să-l asocieze cu jandarmii, deoarece nu le sparge nimeni ușa. 

”De cugetat zilele astea! Drag român ,,spiritual", după ce ai dat cel puțin 500 de lei pe băutură în ultimele 2 săptămâni, cam 500 de lei pe mâncăruri aruncate a doua zi la gunoi, 500 de lei pe artificii şi 20 lei la colindători, acum faci circ pe net, fiindcă refuzi să îl primeşti pe popa cu Boboteaza.

Bravo. Eşti, într-adevăr, un individ dezvoltat.... multilateral..... multicultural.... chiar progresist, care nu mai bagă în seamă tradiţiile poporului.( Ce-s alea?) Am o idee!  Nu posta pe net, lasă,, ghidușiile" astea puerile... Închide uşa! Nu fă circ, fă linişte! Popa nu e de la Jandarmerie, nu vă sparge uşa! Te îmbrăţişez!”, este mesajul publicat de Teodor Ciurariu pe Facebook.

Citește și: Dimineața Nebună: Bărbat îmbrăcat în haine de preot, prins când fura dintr-un magazin din Craiova- AUDIO

Tradiții și superstiții de Botezul Domnului

Boboteaza sau Botezul Domnului este sărbătorită în fiecare an pe data de 6 ianuarie. În jurul acestei sărbători au luat naștere multe tradiții, însă puține dintre ele mai sunt respectate în 2023. Ajunul Bobotezei este, de asemenea, o zi plină de semnificație și încărcată de superstiții și obiceiuri populare.

Tradiții și superstiții de Botezul Domnului
Tradiții și superstiții de Botezul Domnului[Sursa foto: Facebook]

Potrivit tradiției, în ajunul Bobotezei se ţine post negru, nu se mănâncă şi nu se bea nimic.

Postul din ziua de 5 ianuarie datează din perioada secolele IV-VI. Atunci catehumenii se pregăteau prin post şi rugăciune pentru primirea Sfântului Botez a doua zi. Astăzi, creştinii postesc în această zi, pentru a putea gusta cu vrednicie din apă sfinţită – Agheasma Mare. radiția mai spune că fetele nemăritate trebuie să ia o rămurică din mănunchiul de busuioc cu care preotul stropește. Apoi să o pună sub pernă, pentru a-și visa ursitul.  

Tradiții și superstiții de Botezul Domnului
Tradiții și superstiții de Botezul Domnului[Sursa foto: Facebook]

Citește și: VIDEO: Un preot beat a căzut peste mormânt în timp ce ținea slujba de înmormântare: ”Nu a putut să spună o rugăciune pentru tatăl meu”

 O tradiție veche spune că fetele tinere și femeile necăsătorite puneau busuioc la streașina casei. Iar dacă, a doua zi, îl găseau plin de chiciură, însemna că se vor mărita cu un băiat bogat. În Ajun de Bobotează, potrivit superstițiilor, se spune că dacă o femeie cade sau se împiedică pe gheață, în viitorul apropiat se va căsători.