Sunt anumite reţete culinare pe care trebuie să le urmezi cu stricteţe, pentru ca mâncarea să iasă cum trebuie. Dar ce te faci dacă nu ai cântar de bucătărie? Trebuie să ştii exact ce gramaj au o lingură de ulei, o linguriţă de miere sau un pahar cu apă.
Cu siguranţă aţi întâmpinat de multe ori probleme, în cazul în care într-o reţetă, de exemplu, se menţionează că trebuie să puneţi în mâncare 20 de grame de griş, iar dumneavostră nu deţineţi un cântar de bucătărie. Pentru acest gen de probleme, venim în ajutor cu o listă de alimente şi de unităţi de măsură.
Lingura:
- 1 lingură de apă, oțet, ulei, vin= 15 g;
- 1 lingură de lapte= 20 g;
- 1 lingură de smântână= 25 g;
- 1 lingură de miere= 20 g
- 1 lingură de bulion= 20 g;
- 1 lingură de orez= 15-25 g;
- 1 lingură de făină sau de zahăr tos= 15 sau 25 g (zahărul pudră cântărește cu 1-2 g mai mult faţă de cel clasic);
- 1 lingură de griș= 15-20 g;
- 1 lingură de pesmet= 12-16 g;
- 1 lingură de cacao= 10-25 g;
- 1 lingură de nuci măcinate= 20-25 g.
Linguriţă:
- 1 linguriță de apă, vin, lapte, ulei= 5 g;
- 1 linguriță de oțet= 7 g;
- 1 linguriță de smântână= 10 g;
- 1 linguriță de miere= 13 g;
- 1 linguriță de bulion= 10 g;
- 1 linguriță de orez= 10 g;
- 1 linguriță de făină sau de zahăr tos= 4-6 g (zahăr pudră: 4-8 g);
- 1 linguriță de griș= 4-6 g;
- 1 linguriță de pesmet= 3-6 g;
- 1 linguriță de cacao= 3-6 g;
- 1 linguriță de nuci măcinate= 5-8 g;
Cană:
- 1 cană de apă, vin, ulei, lapte, smântână, bulion= 250 g;
- 1 cană de oțet= 300-320 g;
- 1 cană de miere= 320-350;
- 1 cană de orez, mălai= 220 g;
- 1 cană de făină= 150 g;
- 1 cană de zahăr= 200 g (tos), 180 g (pudră);
- 1 cană de griș= 180 g;
- 1 cană de cacao= 130 g;
- 1 cană de nuci măcinate= 150 g.