Tragedia cutremurătoare a avut loc în cursul zilei de marți, 26 februarie, într-un cartier rezidențial din județul Ilfov.
„Până nu se întâmplă o crimă, nu face nimic. De ce îmi pui tu mie pe uşă să mă feresc de gheţuş când tu ca administraţie trebuie să te ocupi de aşa ceva? Cunosc fata, săraca lucra să facă un ban.
În urma acestui incident tragic, asociația de locatari riscă o amendă de până la 2.500 de lei, iar administratorul blocului, fiind și soțul victimei, ar putea fi sancționat cu până la 10.000 de lei pentru neîndeplinirea atribuțiilor de serviciu. Mai mult, oamenii legii au deschis o anchetă in rem, ceea ce înseamnă că urmează să fie stabilită responsabilitatea penală pentru această tragedie fatală.
Primarul din Chiajna va trimite corpul de control să verifice toate asociaţiile de proprietari: „E obligaţia lor. Tot ce e privat e al lor. Noi nu am vrut să sancţionăm că suntem umili noi. Dar uitaţi ce s-a întâmplat. Păi, Doamne fereşte, din cauza lor s-a întâmplat, că nu au luat măsuri”, susţine Mircea Minea, primar Chiajna.
De altfel, potrivit Legii, Poliția locală are dreptul să urmărească și să dea amenzi proprietarilor care nu își respectă obligațiile. Legea 196 din 20 iulie 2018 arată că „ proprietarul este obligat să mențină proprietatea sa individuală, locuință sau spațiu cu altă destinație decât aceea de locuință, în stare bună din punct de vedere tehnic și funcțional, pe propria cheltuială. Niciun proprietar, chiriaș sau angajat al asociației de proprietari nu poate încălca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comună sau individuală a celorlalți proprietari din condominiu și nu poate afecta funcționarea normală și întreținerea condominiului. În cadrul proprietății individuale, proprietarul are obligația să păstreze și să întrețină în stare de funcționare și siguranță spațiile interioare, echipamentele și instalațiile din dotarea tehnică a proprietății individuale, respectiv instalațiile sanitare, de încălzire, canalizare, alimentare cu energie electrică, gaz, apă, precum și altele de această natură, pe cheltuiala sa, astfel încât să nu aducă prejudicii celorlalți proprietari din condominiu”.
„Neluarea de către asociația de proprietari, de președinte sau de către comitetul executiv al asociației de proprietari a tuturor măsurilor necesare pentru repararea, reabilitarea și menținerea în stare de siguranță și funcționare a condominiului și a instalațiilor comune aferente pe toată durata existenței acestora, conform prevederilor legale în vigoare”, constituie contravenții, dacă nu au fost săvârșite în astfel de condiții încât să constituie, potrivit legii penale, infracțiuni" mai arată Legea.