Luna septembrie vine cu vești bune pentru turiștii care abia așteaptă să se bucure de peisajele frumoase de toamnă într-un mod inedit. Transapuseana, cunoscută drept „noul Transfăgărășan" și considerată „cel mai scump drum județean din România", este gata și poate fi parcursă cu mașina tot timpul anului. Investiția a fost imensă, însă acum turiștii au ocazia să admire un spectaculos drum montan, ce leagă Transilvania de Banat. Iată cum arată acum Transapuseana, după ce a fost modernizată.
Citește și: Cum se înțelege Medana cu fostul soț după atâția ani de la despărțire: „El a rămas încă important”
Drumul judeţean 107I din judeţul Alba, cunoscut sub denumirea Transapuseana, a fost modernizat complet, iar acum poate fi parcurs cu mașina. Acesta a fost construit în perioada interbelică, mai exact în anii '30 ai secolului trecut, fiind conceput ca o legătură între Transilvania și Banat, peste Munții Apuseni.
Lucrările au început în urmă cu 5 ani și au fost realizate cu mare dificultate din cauza reliefului din zonă. Potrivit ziare.com, acestea au inclus modernizare infrastructură rutieră, colectare și evacuare ape pluviale, consolidare/reabilitare/înlocuire poduri.
Modernizarea „noului Transfăgărășan" a atras numeroși investitori în zonă, astfel că prețurile terenurilor au crescut și încep să se construiască pensiuni și cabane turistice. Transapuseana ajunge la peste 1.000 de metri altitudine, iar vestea bună este că aceasta poate fi deschisă tot timpul anului.
Transapuseana le permite turiștilor să admire o zonă montană pitorească, cu peisaje impresionante și biodiversitate. Aceasta traversează și o zonă în care încă mai există construcții arhaice din lemn și paie. Acum, când toamna începe să își intre în drepturi și natura își schimbă culorile, peisajele vor fi și mai spectaculoase pentru iubitorii muntelui. Investiția în infrastructura rutieră contribuie la promovarea turismului montan, care poate avea un potențial mult mai mare decât litoralul în țara noastră.
„La turismul montan avem competiție mare. La litoral, nu mai vorbim. Nu ne putem compara nici cu italienii, nici cu croații, nici cu grecii și nici măcar cu bulgarii. În privința turismului montan, în Europa, avem: Austria, Elveția, Franța, Italia, Slovenia, Cehia, Polonia. Nu suntem singurii cu stațiuni de munte, dar am putea să ne promovăm, chiar dacă e o concurență destul de mare. Deci, la turismul montan suntem mai competitivi. Au început să fie investiții în stațiunile montane în ultimii 10-15 ani. Mulți au luat hoteluri în închiriere, le-au luat în administrare. Alții au cumpărat proprietăți”, spune Traian Bădulescu, consultant în turism, potrivit ziare.com.
Cei care aleg să viziteze zonele montane din țara noastră pot practica diverse sporturi de iarnă, pot parcurge trasee montane, pot admira satele, însă au ocazia să meargă și în stațiuni balneare, unde sunt tratate diverse afecțiuni.