- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Dimineața Nebună: Vești importante pentru români. Când vor fi eliberate buletinele electronice și care sunt principalele modificări - AUDIO
Compania Națională Imprimeria Română (CNIN) a anunțat că noile cărți de identitate electronice vor fi dotate cu aceste cipuri speciale, menite să facă mai ușoară viața tuturor românilor. Cetățenii urmează să aibă alte cărți de identitate emise la nivel național până la finele acestui an. Proiectul a fost scos în dezbatere publică de Ministerul Afacerilor Interne și urmează să fie aprobat de Guvern.
Locul nașterii va fi doar în format electronic, stocat pe cipul buletinului, fără a mai fi prezentat pe noile cărți de identitate simple.
Lucian Bode, ministrul de Interne, spunea cu câteva luni în urmă că emiterea noilor buletine se va extinde până în vara acestui an pentru București, iar în alte municipii și județe până la finalul lui 2023.
Statul va suporta costul eliberării noilor cărți electronice de identitate
Totodată, costul eliberării acestor noi cărți de identitate sunt suportate de către statul român prin programul fondurile alocate în acest scop prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
„Regulamentul UE 2019/1157 stabilește expres forma și conținutul documentului de identitate care poate avea și funcția de document de călătorie la nivelul statelor membre în Uniunea Europeană. În aceste condiții, pentru categoria de vârstă 0-14, neexistând obligația de obținere actului de identitate, urmează să se elibereze doar carte de identitate electronică”, se arată în nota de fundamentare.
Cărțile electronice de identitate vor fi eliberate opțional și pentru minorii de până în 14 ani, însă doar la cererea părinților.
Proiectul are ca scop atingerea unui număr uriaș al cetățenilor care vor avea aceste cărți de identitate, mai exact 8.500.000.Ce se întâmplă cu românii care au plătit pentru noile cărți de identitate?
În acest moment, costul eliberării unei cărți de identitate noi este de 67 de lei, dar s-a stabilit că suma va fi suportată de stat.
Citește și: Bucureștiul va avea două parcuri noi în 2023. În ce zone se vor afla
(1) Contravaloarea cărții electronice de identitate emise persoanelor cu vârstă mai mare de 14 ani se asigură din fonduri alocate în acest sens de la bugetul de stat sau din fonduri externe nerambursabile, în condițiile și limitele stabilite prin hotărâre a Guvernului.
(2) Prin hotărârea prevăzută la alin. (1) se stabilește și mecanismul de asigurare a contravalorii cărții electronice de identitate”, arată un proiect MAI.
Despre acest subiect au discutat și matinalii Mișu și Cosmin în matinalul ”Dimineața Nebună. Cei care nu au fost pe frecvențe pot asculta întregul moment chiar aici.