Close sidebar
Stiri mondene

VIDEO: Noi detalii din scandalul în care e implicat Grigore Leșe. O înregistrare video în maghiară pare să confirme ce a spus rapsodul despre piesele patriotice

Grigore Leșe  [Sursa foto: Facebook]

După declarația lui Leșe care a creat valuri pe rețelele sociale și a stârnit discuții aprinse în folclorul românesc, o înregistrare video în maghiară "răstoarnă" controversele scandalului. Are dreptate sau nu rapsodul?!


In articol:

Grigore Leşe susţine că melodia „Aşa-i românul”, cântată cu precădere la manifestările de 1 Decembrie, provine, de fapt, din folclorul maghiar. De asemenea, rapsodul susține că nici cântecul „Noi suntem români” nu este prea reprezentativ pentru muzica românească.

„Este un marş. Ca şi cum ar spune bulgarii: `Noi suntem bulgari`, iar ungurii – `Noi suntem unguri`. Sau `Aşa-i românul`. Eu, până una-alta, sunt muzician. Eu ştiu bobiţele, am făcut asta în şcoală, în academie. Dacă o melodie sare la cvintă, e folclor maghiar. Dar ei (interpreţii români – n.r.) cântă `Aşa-i românul` ca şi cum ar fi melodie românească, dar e ungurească.Ei nu ştiu, pentru că n-au ştiinţă. Ei sunt oportunişti.

Şi încă ceva. `Mă rog fierbinte`, spune textul, `pentru a mea ţară şi pentru tine scump poporul meu!`. Nu! `Mă rog fierbinte pentru a mea ţară şi pentru tine scump pologul meu`, adică pământ. Dar popor sună mai pompos, mai triumfal ”, a spus Grigore Leşe.

Noi detalii din scandalul în care e implicat Grigore Leșe
Grigore Leșe[Sursa foto: Facebook]

Citește și: "Îmi zic că hainele le-au împrumutat pentru 1 Decembrie, că aşa le-au spus de la primărie”. Grigore Leşe critică dur falsul patriotism, manifestat în special de Ziua Naţională a României

 Înregistrare video în maghiară

Părintele cântecului patriotic din România, Doru Gheaja, adevărul despre piesa „Aşa-i românul”

Rapsodul a stârnit de curând vii polemici în spațiul muzical după ce a susținut că melodia „Aşa-i românul” provine, de fapt, din maghiară.Printre primii care au reacționat la declarațiile sale au fost Nicolae Furdui Iancu și Veta Biriș, doi interpreți de muzică populară care au cântat de sute de ori aceast cântec.

Deși nu a dorit să comenteze afirmațiile lui Grigore Leșe, părintele cântecului patriotic din România a povestit cum a ajuns la piesă. A auzit-o pentru prima dată la Cluj, în anul 1954, de la un coleg din Chirpăr, județul Sibiu.

Doru Gheaja
Doru Gheaja[Sursa foto: Captură YouTube]

Citește și: Val de reacții în presa maghiară după scandalul iscat de Grigore Leșe. Ce au scris despre afirmaţia artistului cu privire la cântecul „Aşa-i românul”

„Am învățat-o în ’54. În ’54 am dat admitere la Seminarul Teologic din Cluj. Pe timpul acela se făceau doar șapte clase. După șapte clase am dat admitere la seminarul din Cluj și aveam un coleg mai mare decât mine cu doi ani, care era din Chirpăr de loc, de lângă Agnita, de pe Valea Hârtibaciului și pe el îl auzeam fredonând melodii, mai multe, probabil de la bătrânii satului le-a auzit el și le-a învățat.  Era un cântăreț bun și mi-a rămas în memorie, imprimată, melodia «Așa-i românul», dar așa cum o cântau atunci, cum am învățat-o eu, originală.(...) Linia melodică e aceeași, asupra textului s-a intervenit după ’90, când s-a înregistrat de unul și de alții, la alții a rămas același text, dar trebuie să reținem că «Așa-i românul» este un cântec patriotic. Nu este un cântec legat de familie, de mamă, este legat de țară. Orice cântec care este legat de țară este un cântec patriotic și eu așa l-am cântat, cum l-am auzit, așa l-am înregistrat, cum l-am auzit ”, a declarat Doru Gheaja.

Citește continuarea aici!