- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Se vor implementa porţi anti-suicid la metroul din Capitală. Metrorex dorește să îmbunătățească sistemul de protecţie a călătorilor din staţiile de metrou. Proiectul constă în montarea unei singure porţi. Acest proiect-pilot va fi implementat la staţia Berceni, pe magistrala M2 (direcţia Berceni- Pipera). În lunile următoare, și alte stații vor beneficia de aceste sisteme de siguranță. Compania dorește să asigure creşterea siguranţei călătorilor în timpul utilizării sistemului de transport cu metroul.
„La acest moment, Metrorex are în derulare un 'proiect pilot- Sistem de protecţie a călătorilor din staţiile de metrou prin instalarea de porţi de siguranţă la peron", proiect ce va fi implementat la staţia Berceni, linia 1 (direcţia Berceni- Pipera). Proiectul constă în montarea unei singure porţi, urmând a se analiza comportamentul din punct de vedere tehnic, operaţional, funcţional al cerinţelor de siguranţă impuse de exploatarea în regim feroviar şi nu în ultimul rând şi al modului de
Metrorex instalează prima poartă anti-suicid la stația Berceni
De asemenea, compania subliniază că este interesată în identificarea de soluţii pentru creşterea nivelului de siguranţă a călătorilor atât în spaţiile publice ale staţiilor de metrou, cât şi în trenurile de metrou.
„În contextul în care pe plan internaţional sunt utilizate două sisteme de protecţie la peron: sistem de protecţie cu uşi- platform screen doors (PSDs) şi sistem de protecţie cu porţi- automatic platform gates (APGs), Metrorex a iniţiat acţiuni preliminare pentru implementarea unui proiect de investiţii, pentru creşterea siguranţei călătorilor în timpul utilizării sistemului de transport cu metroul şi, totodată, identificarea tipului de sistem care se poate instala în staţiile de metrou aflate în exploatare. La acest moment, documentaţia este încă în analiză atât din cauza costurilor mari necesare pentru demararea/finalizarea investiţiei şi ulterior pentru activitatea de mentenanţă, cât şi din cauza perioadei pandemice pe care o traversăm şi care a generat o scădere a veniturilor, coroborat cu o creştere semnificativă a costurilor generale şi în special a costurilor cu utilităţi, aspecte care au influenţat şi influenţează în continuare deciziile privind modul de utilizare raţională a fondurilor publice", se mai arată în comunicatul citat.
Despre sisteme de protecție cu porți sau uși glisante pe peroanele stațiilor de metrou din București se discută de mai mulți ani, chiar în 2017, fostul ministru al Transporturilor, Felix Stroe, promitea montarea unor paravane de sticlă incasabilă după ce mai multe persoane au sărit pe pe șinele metroului, iar o tânără de 17 ani a fost împinsă de pe peron la stația Dristor.