- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
VIDEO Prezentare de modă cu scandal la Londra: "Insultă nu doar monumentul, ci şi valorile universale pe care acesta le reprezintă"
O prezentare de modă în faţa frizelor Partenonului din Atena, organizată sâmbătă la British Museum, în cadrul Săptămânii Modei de la Londra, a stârnit furia autorităţilor greceşti, care cer de mai mulţi ani restituirea celebrelor sculpturi, scrie AFP.
Designerul Erdem Moralioglu a ales decorul impresionant al sălii de expoziţie a British Museum pentru aceste prestigioase opere antice pentru a prezenta colecţia de toamnă-iarnă 2024 a brandului său omonim Erdem, inspirată de marea artistă Maria Callas şi de interpretarea operei "Medeea" din 1953.
"Prin organizarea unei prezentări de modă în sala de expoziţie în care sunt expuse frizele Partenonului, British Museum a demonstrat încă o dată că nu are niciun respect pentru capodoperele sculptorului Fidias", a reacţionat sâmbătă seara ministrul grec al Culturii, Lina Mendoni, într-un comunicat.
View this post on Instagram
"Responsabilii Muzeului Britanic devalorizează şi insultă nu doar monumentul, ci şi valorile universale pe care acesta le reprezintă. Condiţiile în care sunt expuse sculpturile în Galeria Duveen se deteriorează pe zi ce trece. Este timpul ca această capodoperă furată şi abuzată să strălucească din nou sub lumina Atticii", a adăugat ea.
De zeci de ani, Grecia a cerut returnarea acestei frize de 75 de metri desprinse din Partenon, care este una dintre capodoperele British Museum.
Londra susţine că sculpturile au fost "achiziţionate legal" în 1802 de diplomatul britanic Lord Elgin, care le-a vândut British Museum.
Grecia susţine că acestea au fost "furate" pe când ţara se afla sub dominaţie otomană.În noiembrie 2023, o întâlnire bilaterală planificată la Londra între premierul Rishi Sunak şi omologul său grec, Kyriakos Mitsotakis, a fost anulată de liderul britanic, în urma unei declaraţii a şefului guvernului elen la BBC.
Kyriakos Mitsotakis, un susţinător înfocat al întoarcerii la Atena a celebrelor opere din marmură, considerase că păstrarea unei părţi din frizele Partenonului în afara Greciei echivalează cu "tăierea Monei Lisa (Mona Lisa) în două".
Potrivit unui sondaj recent You Gov, 53% dintre britanici sunt în favoarea returnării lor. Aflat în vârful Acropolei, Partenonul este un templu construit în secolul al V-lea î.Hr. şi dedicat zeiţei Atena. Noul Muzeu al Acropolei, inaugurat în 2009, a rezervat un spaţiu pentru a găzdui frizele.