- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
Vinerea Mare, 17 aprilie 2025, zi de post negru. Tradiții și obiceiuri pentru creștini. De ce nu se spală rufe și nu se coase în această zi sfântă?

Vinerea Mare din Săptămâna Patimilor reprezintă o zi cu o semnificație aparte pentru credincioși, deoarece amintește de patimile și răstignirea lui Iisus Hristos pe cruce. Aceasta marchează o zi de profundă tristețe și reflecție asupra suferințelor asumate de Fiul lui Dumnezeu pentru mântuirea omenirii. Creștinii țin post negru, merg la biserică, unde preoții cântă Prohodul Domnului, și au grijă să respecte anumite tradiții și obiceiuri. Iată ce nu trebuie să facă dacă nu vor să se confrunte cu necazuri, boli sau să orbească.
Tradiții și obiceiuri în Vinerea Mare. Când începe denia și de ce se cântă Prohodul Domnului?
În Vinerea Mare, creștinii țin un post mai aspru în semn de recunoștință pentru suferințele îndurate de Hristos pentru omenire. Unii dintre ei țin chiar post negru și nu consumă nimic de la răsărit până la apus sau din seara zilei de joi.

Sfântul Epitaf se scoate în mijlocul bisericii în timpul Vecerniei Mari, slujbă care are loc după Ceasurile Împărătești.
Acesta rămâne spre închinare pe o masă mare până la finalul deniei din seara respectivă, când preoții și credincioșii îl poartă în procesiune în jurul bisericii. După ce se încheie procesiunea, Sfântul Epitaf se pune în Sfântul Altar pe Sfânta Masă, unde este păstrat până la Înălțarea Domnului. Denia din Vinerea Mare începe în bisericile din România între orele 16:00-18:00, marcând înmormântarea lui Hristos. Din acest motiv se cântă Prohodul Domnului.Credincioșii aprind lumânări în această zi, chiar dacă nu merg la biserică, și obișnuiesc să-și tămâieze casele dis-de-dimineață pentru a ține spiritele rele la distanță. Ei merg și la mormintele apropiaților pentru a le curăța și a aprinde lumânări, dar și pentru a se ruga pentru iertarea păcatelor acestora. Gospodinele continuă pregătirile pentru Paște, ocupându-se de treburi mai ușoare, dar și de gătit. Deși în mod tradițional, ouăle se vopsesc în Joia Mare, în unele zone, preoții recomandă vopsirea ouălor și în Vinerea Mare pentru că atunci a curs sângele Mântuitorului.
Ce NU e bine să faci în Vinerea Mare, ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit?
În Vinerea Mare, gospodinele nu au voie să coacă pâine sau cozonaci, deoarece se spune că în acest fel ard mâinile Maicii Domnului. Chiar dacă pe masa de Paște carnea de miel este nelipsită, nu se sacrifică niciun animal în această zi sfântă. Românii nu trebuie să lucreze sau să semene la câmp deoarece nimic nu va crește. Aceștia nu ar fi bine nici să se tundă, deoarece se spune că vor avea parte de necazuri și se vor confrunta cu boli grave până la finalul anului sau vor pierde pe cineva drag. De asemenea, o veche superstiție mai spune că își vor tăia norocul sau își vor scurta viața. În plus, nu se coase, țese sau toarce pentru că există risc de orbire. De asemenea, nu se spală rufe pentru ca familia să nu aibă parte de ghinion. Creștinii au grijă să nu consume urzici sau oțet, să nu se certe, să nu consume alcool, să nu meargă la petreceri și să nu spună vorbe rele în Vinerea Mare, deoarece este mare păcat.
