Apa lacului Ursu este folosită de foarte mulţi ani, mai ales de persoanele cu probleme reumatice. Istoria acestui lac helioterm şi tânăr care este aşezat la poalele munţilor Gurghiului este foarte interesantă, iar foarte puţini oameni o cunosc. În acest material am selectat zece lucruri inedite şi mai puţin cunoscute despre lacul Ursu.
1. Istoricul Jozsa Andras a aflat cu exactitate când şi cum s-a format lacul. Potrivit lui Andras, lacul Ursu s-a "născut" pe 27 mai 1875, la ora 11:00. Acesta s-a format odată cu prăbuşirea unei cariere de sare, peste care treceau două pârâuri, care au umplut groapa. Ursu este singurul lac căruia i se cunoaşte cu exactitate data formării sale.
2. În zonă s-a răspândit repede vestea apelor tămăduitoare, iar din 1928 a luat naştere baza de tratament de pe malul lacului Ursu, aceasta fiind prima de acest gen în zona Sovata. Ulterior, au mai apărut alte două centre balneare, la lacul Negru şi la hotelul Sovata.
3. Lacul Ursu este cel mai mare şi cel mai cald lac helioterm din lume. Are o suprafaţă de patru hectare, iar temperatura sa poate ajunge chiar şi la 41 de grade Celsius.
4. Este singurul lac sărat din lume înconjurat de un munte de sare, peste care a crescut o vegetaţie atât de deasă.
5. Este lacul cu cea mai mare concentraţie salină din lume, având în jur de 220 de grame pe litru.
6. Denumirea lacului vine de la asemănarea formei sale cu cea a unei blane de urs.
7. Scăldatul nu este permis decât între orele 10:00 şi 18:00, iar adulţilor le este recomandat să nu stea în apă mai mult de 30 de minute.
8. Rezervaţia din care face parte lacul Ursu se întinde pe 79 de hectare, unde se mai găsesc şi lacurile Aluniş, Negru, Paraschiva, Mierlei şi Verde.
9. Lacul Ursu mai este denumit şi "Marea Moartă a Transilvaniei".
10. În apropierea lacului se găseşte pârtia de la Aluniş, singura pârtie de schi din judeţul Mureş.