- Aiud 95.2
- Alba-Iulia 99.7
- Bacău 88.8
- Bârlad 104.9
- Bistrița 97.3
- Botoșani 91.1
- Brașov 91.9
- București 88.0
- Buzău 96.7
- Câmpeni 96.2
- Câmpina 88.6
- Cluj-Napoca 101.5
- Constanța 96.9
- Craiova 92.0
- Focșani 95.3
- Piatra Neamț 102.3
- Ploiești 88.3
- Râșnov 104.5
- Sibiu 88.4
- Sinaia 103.6
- Tg. Mureș 106.4
- Timișoara 93.9
- Tulcea 91.4
„Zeița de la Montreal” împlinește 63 de ani! Povestea Nadiei Comăneci, campioana care a redefinit gimnastica
Nadia Comăneci, cunoscută drept “Zeiţa de la Montreal” și prima gimnastă din istorie care a obținut nota perfectă de 10, împlinește astăzi, 63 de ani. Campioana, care a revoluționat gimnastica mondială cu performanțele sale și a scris istorie pentru România, a fost sărbătorită de fani din întreaga lume, iar ea le-a transmis un mesaj de mulțumire pe rețelele sociale.
„Zeița de la Montreal” împlinește 63 de ani
În acest an, Nadia Comăneci a avut onoarea de a participa la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris, unde a purtat flacăra olimpică pe Sena, alături de sportivi celebri precum Rafael Nadal, Carl
Povestea Nadiei Comăneci, campioana care a redefinit gimnastica
Nadia Comăneci a început gimnastica la doar cinci ani, fiind selecționată de antrenorul Marcel Duncan la AS Flacăra Onești. Sub îndrumarea antrenorilor Bela și Martha Karolyi, a câștigat la vârsta de 11 ani primul titlu de campioană națională absolută, iar la 12 ani a obținut primele succese la nivel internațional, câștigând aur la Cupa Prieteniei din Germania.
Performanțele de la Jocurile Olimpice din 1976, când a obținut șapte note de 10 și a stabilit un record absolut la paralele inegale, au transformat-o într-un simbol global al gimnasticii. Nadia a câștigat cinci medalii la acea ediție, dintre care trei de aur la individual compus, bârnă și paralele, argint cu echipa României și bronz la sol. Jocurile de la Montreal au rămas în istorie drept “Olimpiada Nadia Comăneci”, consacrând-o definitiv în elita gimnasticii. După 1977, Nadia a continuat să obțină succese, antrenându-se la București cu antrenori precum Iosif Hidi, Gheorghe Condovici și Anca Grigoraș. În 1978, la Campionatele Mondiale de la Strasbourg, a câștigat primul titlu mondial pentru România la bârnă, iar în 1979, la Campionatele Mondiale de la Forth Worth, a făcut parte din echipa României care a câștigat primul titlu mondial pe echipe din istoria gimnasticii românești.„Zeița de la Montreal” continuă să inspire sportul mondial
Nadia Comăneci a dominat scena europeană, devenind de trei ori campioană continentală la individual compus, performanță ce i-a adus „Cupa Europei” în posesie definitivă. La Cupa Mondială din 1979, desfășurată la Tokyo, s-a clasat pe primul loc la sol și sărituri, iar la Universiada din 1981, de la București, a câștigat cinci medalii de aur. Retrasă din activitatea competițională în 1984, Nadia și-a încheiat cariera cu un palmares impresionant, având 25 de medalii câștigate la Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale și Europene, dintre care 16 de aur. Performanțele sale extraordinare au fost recunoscute și în codul de punctaj al Federației Internaționale de Gimnastică, unde două elemente la paralele inegale poartă numele „coborârea Comăneci” și „saltul Comăneci”. După ce a emigrat în SUA în 1989, Nadia s-a stabilit la Oklahoma, unde s-a căsătorit cu gimnastul și campionul olimpic american Bart Conner. Cei doi au un fiu, Dylan Paul, născut în 2006, și împreună au dezvoltat proiecte pentru promovarea gimnasticii și sportului la nivel internațional. În 1996, Nadia a fost aleasă președinte de onoare al Federației Române de Gimnastică, iar în 1998 a primit prestigiosul „Premiu Flo Hyman” din partea Fundației pentru Sport Feminin din SUA. Pe lângă premiile și recunoașterea internațională, Nadia Comăneci a primit numeroase distincții și în România. După performanțele sale de la Montreal, a fost declarată Maestru Emerit al Sportului, iar în 1984 a fost decorată de Comitetul Internațional Olimpic cu „Ordinul Olimpic de Argint”. În 2000, i s-a acordat Ordinul Național „Steaua României” în grad de comandor, iar Comitetul Olimpic Român i-a conferit „Colanul Olimpic” pentru meritele sale deosebite în sport.